METEO Cod portocaliu şi Cod galben de viscol şi ninsori, prelungite până duminică, la ora 22.00

METEO Cod portocaliu şi Cod galben de viscol şi ninsori, prelungite până duminică, la ora 22.00

Specialiştii ar putea emite sâmbătă o avertizare de Cod roşu de viscol şi ninsori

Meteorologii au prelungit informările de Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol. Astfel că, până duminică la ora 22.00, Capitala şi 13 judeţe se află sub Cod portocaliu, iar 14 judeţe se află sub Cod galben.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
UPDATE Codul portocaliu a fost prelungit sâmbătă seara, în mai multe zone ale ţării până duminică, 26 ianuarie, ora 22.00, potrivit actualizării de avertizare meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Viscolul puternic va continua în cea mai mare parte a Munteniei şi Dobrogei, în sudul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură. În aceste regiuni, dar cu precădere în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea şi Ialomiţa, viteza vântului la rafală va depăşi temporar 70-80 km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În sud-estul Dobrogei, mai ales la începutul intervalului, vor mai fi ploi şi lapoviţe, moderate cantitativ şi izolat se va depune polei.
 
În Oltenia, vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei specialiştii au anunţat Cod galben. În aceste zone va ninge, dar viteza vântului la rafală va fi de până la 45-50 km/h.
 
Informarea va fi actualizată în cursul serii de duminică, 26 ianuarie.
 
 
 
UPDATE Potrivit informării de Cod portocaliu, viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. 
 
Specialiştii anunţă că, ca urmare a emiterii uneri informări de Cod galben, în sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei va ninge, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-70 de kilometri pe oră, iar ninsoarea va fi viscolită. 
 
În cursul zilei de sâmbătă, în jumătatea sudică a Dobrogei vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vântul va sufla cu rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră.
 

Aceştia anunţă că această informare va fi actualizată sâmbătă seara. 

Cod portocaliu de ninsori şi viscol: Bucureşti, Ilfov, Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea.

Cod galben de ninsori şi viscol: Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Constanţa.

 


Potrivit informării de Cod galben, emisă vineri,  în sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăşi la rafală 60-70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent. 

Vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.
 
Totodată, vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor mai ales în estul şi sud-estul ţării.
 
Conform informării de Cod portocaliu, în prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada. 
 
În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 de kilometri pe oră, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.
 
 Potrivit Florinelei Georgescu, şefa de prognoză de la ANM, la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi emisă chiar şi o avertizare de cod roşu, în condiţiile în care stratul plan de zăpadă acumulat depăşeşte 50 de centimetri grosime.
 
„Noi vom evalua mâine dimineaţă tot ce s-a întâmplat în cursul nopţii. În cazul în care va continua să ningă foarte puternic, nu excludem posibilitatea de a emite o avertizare cod roşu pentru un interval scurt de timp pentru zonele în care acel strat de 50 de centimetri va fi depăşit. Oricum, trebuie să fim foarte atenţi, să nu mai circulăm în această perioadă pentru că, cel mai probabil, codul portocaliu va închide drumuri naţionale. Asta pentru că Ministerul Transporturilor are dreptul să le închidă, dacă se pune în pericol viaţa unor oameni”, a declarat pentru adevarul.ro Florinela Georgescu, directorul de prognoză de la ANM.
 
Sfaturi pentru Codul roşu de ninsoare
 
Specialista sfătuieşte populaţia să amâne călătoriile programate în această perioadă, dar şi să se aprovizioneze cu apă şi mâncare, în eventualitatea în care unele magazine vor fi închise şi se va circula cu greutate pe străzi.
 
„Trebuie să ne păzim pentru că în perioada în care viscolul e intens nu poţi face mare lucru. Este indicat să stăm în casă, să nu circulăm pe stradă decât dacă este necesar. De asemenea, este bine să avem o mică rezervă de apă şi mâncare, sfat esenţial pentru cei din mediul rural, asta în condiţiile în care magazinul nu se poate aproviziona cu marfă sau accesul către el este blocat. Vorbim de un fenomen care poate crea probleme”, a completat Georgescu.
 
Avertizare de Cod portocaliu
 
Sâmbătă dimineaţă a fost emisă o avertizare de Cod portocaliu de viscol, valabilă până la ora 11.20 pentru jumătatea nordică a judeţului Olt, inclusiv pentru municipiul Slatina. Viteza vântului a atins la rafală 70-75 de kilometri pe oră.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: