METEO Capitala şi 30 de judeţe din ţară sunt sub Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. Au fost emise şi avertizări de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala şi 30 de judeţe din ţară se află, până miercuri dimineaţă, sub avertizare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt. Ca urmare a acestei avertizări, hidrologii au emis Cod portocaliu de inundaţii valabil pentru zece judeţe din sudul ţării.

Capitala şi 30 de judeţe din ţară au intrat, luni seara, sub avertizare de Cod galben de ploi, ninsori şi vânt, aceasta fiind valabilă până miercuri dimineaţă la ora 10.00. Potrivit specialiştilor, în intervalul menţionat, aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea zonelor. În Oltenia şi în Muntenia va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse în general între 25 şi 50 de litri pe metru pătrat.

În Moldova, în cursul nopţii de luni spre marţi, vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploaie şi burniţă care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice.

În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 15-20 de centimetri, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. 

Vântul se va intensifica în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 55-60 de kilometri pe oră, dar izolat şi pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada.

ANM a precizat că precipitaţii mixte vor fi posibile pe suprafeţe mici şi în regiunile sudice şi centrale.

Începând din această noapte (luni spre marţi - n.r.) şi până miercuri la prânz sunt cantităţi care pot ajunge la 50 de litri pe metru pătrat în 36 de ore. În zona de munte şi de deal şi în Moldova va ninge, la munte va fi strat de zăpadă de 15 centimetri, în sud sunt probleme. Începând de joi va apărea şi soarele, sunt deja 28 de zile de când nu a mai apărut soarele la Bucureşti”, a declarat Ion Sandu, directorul ANM, cu ocazia Comandamentului de iarnă de la Guvern care s-a întrunit luni.

Judeţele afectate de avertizarea de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt sunt Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.

image

Cod portocaliu de inundaţii emis pentru zece judeţe

Ca urmare a fenomenelor meteo, hidrologii au emis o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii valabilă până joi la ora 14.00 pentru judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov.

Începând de marţi, ora 06.00, avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Motru şi unii afluenţi mici ai Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Jiu pe sector Filiaşi-Podari (judeţele Gorj şi Dolj), Olteţ şi afluenţii mici ai Oltului inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj şi Olt, Călmăţui, Vedea superioară amonte Văleni, Teleorman şi pe alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul inferior al Argeşului (judeţele Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov).

Tot în intervalul marţi, ora 6.00 - joi, ora 14.00, vor fi sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: Jiu pe sectoarele Sadu-amonte Filiaşi şi aval Podari, precum şi pe afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, Vedea aval Văleni (judeţul Teleorman), Argeş şi afluenţii săi din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa-bazin mijlociu (judeţele Dâmboviţa şi Prahova).

„Ca urmare a precipitaţiilor care vor urma din nou în jumătatea de sud a ţării avem Cod portocaliu. Situaţia se poate agrava de mâine până pe 11.12 ca urmare a precipitaţiilor pe care le aşteptăm şi care pot depăşi 40 de litri pe metru pătrat. Cod portocaliu vom avea afectate posibil râuri din 10 judeţe din sudul ţării”, au declarat reprezentanţii Apelor Române. 

image

Şoferii sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu au maşinile echipate cu anvelope de iarnă. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că ploaia îndepărtează materialul antiderapant, existând risc de formare a poleiului.

Centrul Infotrafic preciza, marţi dimineaţă, că în porturile de la Marea Neagră sunt suspendate manevrele din cauza ceţii dense.  

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

România sub ape: peste 300 de curţi au fost inundate. Codul portocaliu de inundaţii, extins în zece judeţe. Ninsoare intensificată în 36 ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţă, o avertizare de Cod galben de ninsori, ploi şi vânt, valabilă de luni, de la ora 23.00, şi până miercuri, ora 10.00. Sunt vizate 30 de judeţe din ţară. Şi hidrologii au extins Codul portocaliu de inundaţii, iar vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că peste 300 de curţi au fost inundate în ultimele trei zile, circulaţia fiind întreruptă pe cinci drumuri naţionale şi judeţene.

METEO În următoarele două săptămâni temperaturile vor fi scăzute, dar încă nu vine gerul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 8 – 21 decembrie, potrivit căreia, valorile termice se vor situa sub valorile normale ale perioadei. De asemenea, după data de 10 decembrie, şansele de precipitaţii vor scădea.

Prognoza meteo pentru această iarnă. Unde va ninge cel mai mult

În această iarnă vom avea parte de un regim termic apropiat de cel normal în această perioadă, cu precipitaţii mai scăzute în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei pentru următoarele trei luni, publicată miercuri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite