UPDATE Avertizare de vânt puternic valabilă luni, în mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În unele zone, vântul va viscoli zăpada FOTO Adevărul
În unele zone, vântul va viscoli zăpada FOTO Adevărul

Meteorologii au emis o informare de vânt, valabilă pentru mai multe zone din ţară, începând de luni dimineaţă, la ora 6.00, şi va expira luni la ora 22.00. Mai multe judeţe s-au aflat sub Cod galben de vânt încă de duminică.

UPDATE Ninge pe Valea Prahovei, iar partea carosabilă a drumului naţional (DN) 1 este umedă. În condiţii asemănătoare se circulă şi pe DN1A, în zona Cheia. Potrivit centrului Inoftrafic, în zonă se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.

Traficul rutier este intens pe DN1, pe sensul de mers către Bucureşti. Le recomandăm conducătorilor auto să folosească şi ruta alternativă DN1A Săcele - Cheia - Ploieşti.

UPDATE Până la ora 17.00, judeţul Dolj, inclusiv municipiul Craiova, se află sub avertizare de Cod galben de vânt care va depăşi la rafală 55-60 de kilometri pe oră.

UPDATE În intervalul menţionat va ninge si se va depune strat nou de zapadă, la început în Maramureş, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, apoi şi în restul zonei montane. În vestul ţării, precipitaţiile vor fi mixte si izolat se va produce polei.

În zona de munte, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăşi 70 de kilometri pe oră, iar pe creste şi 100 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră vor fi temporar şi în celelalte regiuni ale ţării.

UPDATE Meteorologii au prelungit Codul galben de vânt puternic, emis pentru zona de munte a judeţului Gorj. Astfel, până la ora 15.00, intensificările vântului vor depăşi la rafala 60 de kilometri pe oră şi pot viscoli ninsoarea sau spulbera zăpada.

Mai mult, până la ora 15.15, Dobrogea se află sub avertizare de Cod galben de vânt. La rafală, intensificările vântului pot atinge 55 - 60 de kilometri pe oră.

UPDATE La Sibiu a început să ningă de duminică dimineaţa, la fel la Păltiniş şi Bâlea Lac. La Bâlea stratul de zăpadă măsoară 61 de centimetri iar la Păltiniş, 37. În Sibiu mercurul din termometre arată 0 grade, la Păltiniş -7 iar la Bâlea Lac sunt -13 grade. 

La Braşov a nins fără încetare de la primele ore ale dimineţii şi se circulă cu dificultate pe drumurile din judeţ.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să nu iasă în trafic decât dacă este absolut necesar. În plus, conducătorii auto trebuie să reducă viteza la 40-50 km/oră din cauza zăpezii şi a vizibilităţii reduse. Deocamdată nu sunt drumuri blocate.

image

Ninge şi la Sinaia FOTO Faceboo/Andra Niculae

Pe DN 1, în dreptul staţiunilor Buşteni, Cheia şi Azuga, dar şi pe DN 1A, la Cheia, ninge abundent. Utilajele împrăştie material antiderapant şi deocamdată nu sunt probleme de trafic.

Avertizări de Cod galben de vânt

Meteorologii au anunţat că sub avertizare de Cod galben de vânt se află şi judeţele Botoşani şi Iaşi. Până la ora 16.15 intensificările vântului vor atinge la rafală de 55-65 de kilometri pe oră şi izolat peste 70 de kilometri pe oră.

Judeţele Harghita, Covasna, Braşov şi zona de munte au fost, până la ora 11.15, sub avertizare de Cod galben de vânt. Intensificările vântului au depăşit local 55  de kilometri pe oră şi au ajuns la rafală până la 70 de kilometri pe oră.

Sub avertizare de Cod galben de vânt a fost şi zona de munte a judeţului Gorj. Intensificările vântului au depăşit la rafală 60 de kilometri pe oră şi au viscolit ninsoarea sau spulberat zăpada.

   

Până la ora 10.15, judeţul Botoşani s-a aflat sub avertizare de Cod galben de vânt care a atins la rafală 55 – 65 de kilometri  pe oră şi izolat peste 70 de kilometri  pe oră.

Peste 300 de turişti aflaţi în staţiunea Rânca, din judetul Gorj, sunt blocaţi de sâmbătă după-amiază în zonă, după ce singurul drum de acces a fost acoperit de zăpadă. Drumarii promiteau că în această dimineaţă vor reuşi să deszăpezească şoseaua, însă viscolul le face misiunea imposibilă.

Autorităţile încearcă în continuare să deszăpezească, dar este dificil, pentru că viscolul aduce zăpada înapoi pe şosea. S-a intervenit cu utilaje, iar maşinile care nu erau echipate corespunzător pentru iarnă au fost întoarse din drum.

Cum va fi vremea la începutul săptămânii

Luni temperatura va creşte, astfel valorile maxime pornesc de la -1 grad în estul Transilvaniei şi ajung la 8 grade în Lunca Dunării. În regiunile din vest, centru şi nord pe arii extinse vor fi precipitaţii - mai ales ninsori în Maramureş şi în Transilvania, mixte în Moldova şi Crişana şi predominant ploi în Banat. Izolat vor fi condiţii de producere a poleiului. La munte va ninge. Vântul se înteşte în toate zonele ţării, iar la munte va sufla tare, viscolind ninsoarea.

În Bucureşti norii acoperă cerul, iar după căderea serii sunt posibile precipitaţii mixte. Maxima termică se va situa în jurul valorii de 5 grade.

Marţi vremea va intra într-un proces de răcire. Va ninge slab în Moldova şi la munte, iar în regiunile sudice pe arii restrânse vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă. Vântul va sufla mai tare în Moldova, Dobrogea şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 6 grade, uşor mai ridicate în Oltenia, iar noaptea va fi ger local în nord şi în centru, cu minime ce vor scădea sub -14 grade în depresiuni.

În Capitală, maxima termică va fi de 3-4 grade, iar minima din noaptea de marţi spre miercuri va fi în jur de -6 grade. Cerul va prezenta înnorari şi se menţin condiţiile de precipitaţii mixte.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Weekendul următor ninge în toată ţara

Pentru următoarele două săptămâni meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii. Potrivit specialiştilor, până pe 6 decembrie se vor înregistra valori normale pentru această perioadă, însă începând cu ziua de 7 decembrie se va răci. Mai mult, în weekendul ce vine sunt aşteptate ninsori în toată ţara.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

VIDEO Ninge ca în poveşti, la Sibiu. Zăpadă de peste 60 de centimetri, la Bâlea Lac

La Sibiu ninge de azi dimineaţă, iar mercurul în termometre arată 0 grade Celsius. Utilajele de deszăpezire au ieşit atât în oraş cât şi pe drumurile naţionale.

Ninge abundent pe DN 1 şi DN 1A, în Prahova

Pe DN 1, în dreptul staţiunilor Buşteni, Cheia şi Azuga, dar şi pe DN 1A, la Cheia, ninge abundent. Utilajele împrăştie material antiderapant şi deocamdată nu sunt probleme de trafic

VIDEO Ninsoare abundentă la Braşov. Se circulă cu dificultate

La Braşov a nins  fără încetare de la primele ore ale dimineţii şi se circulă cu dificultate pe drumurile din judeţ.

Viscol puternic la Rânca. Sute de turişti nu pot să coboare din cauza vizibilităţii reduse

Sute de turşti aflaţi în zona montană Rânca, din judeţul Gorj, nu pot să coboare cu maşinile din cauza viscolului puternic de pe Transalpina şi a vizibilităţii reduse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite