UPDATE Cod de furtună pentru mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au emis o atenţionare de furtuni FOTO Adevărul
Specialiştii au emis o atenţionare de furtuni FOTO Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o atenţionare de ploi, grindină şi vânt, aceasta fiind valabilă până miercuri seara. Mai multe judeţe se află sub Cod galben de furtuni şi grindină, fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 30 de litri pe metru pătrat.

UPDATE Între orele 19.00 - 20.00 zona centrală a judeţului Buzău se află sub incidenţa codului portocaliu de furtuni. Potrivit meteorologilor, se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi local 35 - 40 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, intensificări ale vântului. Între orele 18.40 - 20.00 se află sub cod galben şi jumătatea nordică a judeţului Olt, inclusiv zona municipiului Slatina.

Administraţia Naţională de Meterologie a emis o avertizare cod portocaliu de furtună valabilă în perioada 18.30 - 19.30 în judeţul Neamţ. Aici se vor semnala cantităţi de apă ce vor atinge şi depăşi 35 - 40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

O avertizare de Cod galben de furtună a fost emisă şi pentru zona centrală a judeţului Buzău. Până la ora 19.30 se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

De asemenea, judeţele Gorj şi Vâlcea se află, până la ora 19.30, sub Cod galben de furtună fiind anunţate frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse ce vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Judeţele Mehedinţi şi Dolj se află, până la ora 19.00, sub Cod galben de furtună fiind anunţate frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse ce vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie.

UPDATE Până la ora 19.00, jumătatea de est a judeţului Maramureş şi judeţul Bistriţa Năsăud se află sub Cod galben de furtună fiind anunţate intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie, descărcări electrice, cantităţi de apă ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

Judeţele Mureş şi Sibiu se află sub Cod galben de furtună. Specialiştii au anunţat că se vor semnala intensificări ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii care pot depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi grindină de dimensiuni mici şi medii descărcări electrice.

De asemenea, judeţele Neamţ şi Iaşi se află sub Cod galben de furtună, până la ora 18.10, fiind anunţate cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi 30 de litri pe metru pătrat, grindină, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie. 

O avertizarea de Cod galben de furtună a fost emisă şi pentru judeţele Gorj şi Vâlcea (inclusiv zona municipiilor Târgu Jiu şi Râmnicu Vâlcea). Până la ora 18.00 se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse ce vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce trecător pot lua aspect de vijelie.

UPDATE Zona de munte a judeţului Cluj şi judeţele Sălaj, Satu Mare şi Alba se află, până la ora 17.00, sub Cod galben de furtună. 

Se vor semnala cantităţi de apă ce vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie, descărcări electrice şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

De asemenea, până la ora 16.00, judeţele Neamţ şi Suceava se află sub Cod galben de furtuni fiind anunţate cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi local 25, izolat 30 de litri pe metru pătrat, grindină, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

UPDATE Specialiştii au anunţat că până la ora 15.00, judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Bihor se află sub Cod galben de furtună. Se vor semnala  cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt, descărcări electrice şi grindină de dimensiuni mici.

Judeţele Neamţ  (zona de munte a judeţului, mai ales localităţile Poiana Teiului şi Hangu) şi Suceava (partea centrală a judeţului, inclusiv localităţile Gura Humorului, Suceava, Fălticeni şi Rădăuţi) se află, până la ora 14.30, sub Cod galben de furtuni. Sunt aşteptate cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat, izolat 30 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni şi descărcări electrice.

Până la ora 14.20, judeţul Hunedoara (zona municipiului Deva) şi jumătatea de est a judeţului Arad se află sub Cod galben de furtuni fiind anunţate cantităţi de precipitaţii care vor depăşi 20-25 de litri pe metru pătrat, intensificări de vânt, descărcări electrice şi grindină de dimensiuni mici.

Potrivit atenţionării, în intervalul 8 iulie, ora 18.00 – 9 iulie, ora 21.00, vremea va fi instabilă în Banat, Crişana, în zona Carpaţilor Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, iar în cursul zilei de miercuri, 9 iulie îndeosebi în vestul, nordul şi centrul ţării. 

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 20-30 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, specialiştii au emis, miercuri dimineaţă, o avertizare de Cod galben de furtuni, valabilă până la ora 8.20, pentru estul judeţului Botoşani, inclusiv pentru localităţile Săveni, Cotuşca, Mitoc şi Manoleasa. 

S-au semnalat cantităţi de apă ce pot atinge şi depăşi local 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

METEO Caniculă şi ploi şi în următoarele două săptămâni

În următoarele două săptămâni (6 – 20 iulie) vom avea parte atât de zile călduroase, cu temperaturi de până la 34 de grade Celsius, cât şi de zile răcoroase. Specialiştii au anunţat că începând cu 10 iulie se va produce o răcire a vremii şi vom avea partea de ploi, însă de săptămâna viitoare vremea se va încălzi.

PROGNOZĂ Vremea pe 3 luni. În această vară vom avea parte de temperaturi ridicate şi de secetă

În următoarele trei luni, valorile termice din sud-estul şi vestul ţării se vor încadra peste limitele normale iar în restul regiunilor acestea vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei. Potrivit estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie – septembrie precipitaţiile vor reduse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite