Mercenarii de la Antene nu sunt jurnalişti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am început să lucrez ca fotograf în anul 2010. Pentru a mă antrena, în momentele în care nu lucram la propriile documentare, am ales să particip la diverse evenimente sociale şi politice. După un timp am realizat că am foarte multe imagini de ştiri pe care nu le vede nimeni.

M-am gândit atunci să le trimit celor două agenţii de presă locale despre care auzisem într-o oarecare măsură - Mediafax şi IntactImages. Primul care mi-a răspuns la mesaj a fost editorul Alexandru Molovata de la Intact, aşa că lui am început să îi trimit din când in cand imagini de stiri. Acest lucru se petrecea undeva pe la începutul anului 2011.

Un an mai târziu, Jurnalul Naţional, la puţin timp după arestarea lui Adrian Năstase, a decis să publice o copertă de ziar pe care apăreau foşti prim-miniştri ai României deţinuţi politic. Alături de ei apărea şi Năstase.

image

Imediat după ce am văzut acesta copertă abominabilă, i-am scris lui Molovata întrebându-l în esenţă dacă în acel trust nu există nicio persoană cu demnitate şi coloană vertebrală care să refuze să facă astfel de materiale. S-a scuzat, deşi nu era cazul, spunând că nu este vina lui.  
 
Am luat atunci decizia de a nu le mai trimite nicio fotografie si incepand cu Iulie 2012 nu veti mai gasi nicio imagine semnata de mine pe IntactImages. 

Nici măcar atunci când au vrut să le acord un interviu nu am acceptat. Doamna care m-a contactat pentru interviu fusese pusă în gardă de Molovata în legătură cu decizia mea, însă, nu a putut crede că există cineva care refuză o astfel de „onoare”€™. I-am spus şi ei atunci „˜Nu am nimic personal cu tine. Refuz însă să vă acord acest interviu pentru că vreau ca atunci când te vezi cu prietenii să le poţi spune că, oricât de ciudat ar părea,  există şi oameni cu coloană vertebrală”.

Constat cu stupoare că nici acum, doi ani mai târziu, lacheii acestui trust de propagandă politică, nu şi-au găsit demnitatea umană. Ba mai mult, prin acţiunile lor de atac la valorile democratice şi la statul de drept, au ajuns să pună în pericol vieţile jurnaliştilor aflaţi în exercitarea meseriei. Mercenarii antenelor nu înţeleg însă conceptul de jurnalist deoarece nu au nici în clin, nici în mâneca cu acest statut.

Atacurile asupra Ioanei Moldoveanu de la revista Vice şi a reporteriţei B1 TV sunt de tipul celor practicate de fanaticii regimurilor dictatoriale din zonele cele mai negre ale planetei.  
 
Pe de-o parte, aceste atacuri trebuiesc descurajate prin sancţionarea lor cât mai drastică de către sistemul de justiţie.
 
Pe de altă parte, maşina de propagandă politică ce facilitează şi acceptă tacit aceste atacuri ar trebui sancţionată de către societatea civilă.  
 
Deşi încă mai am încredere în justiţie, având însă în vedere lipsa de educaţie şi cultură, nu pot spune acelaşi lucru în relaţie cu societatea civilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite