Medicul Vasi Rădulescu: Activitatea fizică constantă ajută organismul să producă  anticorpi în urma vaccinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Oamenii care fac sport dezvoltă anticorpi mai rapid  în urma vaccinului împotriva COVID-19 decât persoanele sedentare, a anunţă dr. Vasi Rădulescu citând un studiu elaborat de Glasgow Caledonian University. Studiul mai arată că riscul de îmbolnăvire şi deces din cauza bolilor infecţioase scade dacă persoanele fac 30 minute de activitate fizică timp de 5 zile pe săptămână.

„De-a lungul a 35 de studii clinice randomizate independente - standardul de aur pentru dovezi ştiinţifice - activitatea fizică regulată a dus la creşterea nivelului de anticorp imunoglobulina IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasa a plămânilor şi a altor părţi ale corpului în care pot pătrunde virusuri şi bacterii.

Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar în cazul unor antigene străine şi creşterea răspunsului acestuia. Totodată, vaccinurile par mai eficiente dacă sunt administrate după un program de activitate fizică. O persoană care practică în mod regulat activitate fizică este cu 50% mai susceptibilă să aibă un numar mai mare de anticorpi dupa vaccin decât o persoană care nu este activă" scrie dr. Radulescu pe pagina de Facebook.

Activitatea fizică ajută organismul, protejându-l împotriva factorilor de risc, cum ar fi obezitate, diabet, afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, dar creează şi o imunitate mai puternică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite