Medicul Emilian Popovici, despre situaţia disperată din spitale: Într-o săptămână mor atâţia câţi au murit la Revoluţie şi la cutremurul din 1977

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Situaţia sanitară din România este critică, iar valul epidemiologic nu a ajuns la un platou, a spus medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. El a atras atenţia că măsurile luate sunt insuficiente şi că interesul de sănătate publică trebuie pus deasupra altora.

"De trei luni, stăm la un număr clasic de reproducere de peste 1,1. La acest număr nu e voie să stai mai mult de două săptămâni. Cu acelaşi popor, în aceeaşi ţară, în prima parte a pandemiei, când s-au respectat indicaţiile autorităţilor sanitare, România e evoluat bine, nu a fost remarcată ca exemplu negativ ca acum.

Când INSP face o recomandare şi nu e respectată, nu se poate întâmpla decât ca lucrurile să evolueze negativ. Indiferent că e guvern demis, interimar, interesul de sănătate publică trebuie să revină în prim plan, trebuie găsită calea să se ia măsuri corespunzătoare situaţiei. Mor oameni, într-o săptămână mor atâţia câţi au murit la Revoluţie şi la cutremurul din 1977. La un moment se va face o decontare", a declarat Emilian Popovici, pentru Digi24. 

El a explicat că, atunci când se analizează raportările cazurilor noi, trebuie să ne uităm la numărul de persoane internate în secţiile ATI, număr care este direct legat de numărul de forme grave de boală, legat la rândul lui de numărul real de infecţii noi.

„Aceste cazuri la ATI cresc constant, asta arată că suntem cu epidemia în creştere, nicidecum nu am ajuns la platou. Se va ajunge la platou, dar încă nu suntem acolo", a subliniat epidemiologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite