Medicul Dorel Săndesc: „În ATI e iadul, suntem Arca lui Noe de care se agaţă cu disperare oamenii. Înainte să moară, regretă că nu s-au vaccinat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Sunt prea
multe cazuri de persoane nevaccinate cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea
tardive", spune medicul.
"Sunt prea multe cazuri de persoane nevaccinate cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive", spune medicul.

Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, descrie într-un singur cuvânt situaţia din secţiile ATI, sufocate de numărul de cazuri de Covid: „Iadul". Medicul trage un dramatic şi puternic semnal de alarmă cu privire la situaţia disperată în care valul pandemic pune România.

„E iadul în ATI. Secţiile ATI sunt pline ochi, şi secţiile UPU sunt pline cu pacienţi în stare critică, unii intubaţi care aşteaptă un loc.

Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agaţă cu disperare atâţia oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice.

E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poţi îngriji oamenii.

Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros", a spus medicul la Digi24.

Dorel Săndesc a făcut o comparaţie cu situaţia din spitalele din celelalte ţări europene şi a subliniat că acolo situaţia este diferită, deoarece oamenii au ales să se vaccineze, aşa că nu fac forme grave ale bolii.

„Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinaţi ca să fie salvaţi, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-şi da duhul că şi-ar fi dorit să fie vaccinaţi.

Aşa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii şi vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave şi mor pentru că sunt nevaccinaţi, covârşitoarea majoritate a celor care blochează ATI şi alte secţii sunt nevaccinaţi”, a povestit vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă.

El a subliniat importanţa informării corecte a oamenilor şi a exemplificat cu discuţiile pe care le are cu persoane care se opun vaccinării şi care îi aduc ca argument situaţia din Israel, fără să ştie care este adevărul.

„Israel e caz-şcoală. A fost pe primul loc la startul vaccinării, acolo au estimat că într-o lună-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare şi au grăbit măsurile de relaxare. Dar s-a întâmplat ceva neanticipat - vaccinarea s-a plafonat şi ei sunt acum pe locul 33. Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reuşit să depăşească 60%, pentru că acolo sunt mulţi fundamentalişti ai credinţei care au refuzat să se vaccineze. Aşa că Israel nu a atins pragul de eficienţă spre 90%, plus măsurile de relaxare. De aici rezultă situaţii cu foarte multe cazuri pozitive şi mulţi ajung la spital.

Noi, în România îndeplinim ambele condiţii - avem procentaj mult mai mic de vaccinare – 30% şi o lungă perioadă de relaxări, iar nota de plata e foarte grea şi foarte dureroasă.", a fost apelul medicului Dorel Săndesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite