Medicii pun halatele în cui pe 1 septembrie: „Mergem până-n pânzele albe pentru dublarea salariilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii din spitale vor protesta pe 1 septembrie FOTO Mediafax
Medicii din spitale vor protesta pe 1 septembrie FOTO Mediafax

Doctorii din spitalele bucureştene şi cei din provincie vor participa în prima zi din septembrie la un miting în faţa Ministerului Sănătăţii. Medicii, care vor ca protestul lor să fie unul legal, au cerut deja aprobări de la Primărie şi de la Poliţie. Nemulţumiţi că vor primi doar între 200 şi 450 de lei în plus la salariu, specialiştii cer dublarea lefurilor şi ameninţă cu blocarea activităţii din spitale.

Sistemul de sănătate stă pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze în orice moment. Niciodată agitaţia din spitale nu a fost atât de mare ca acum, atrag atenţia specialiştii, care spun că, pentru prima oară după foarte mult timp, doctorii chiar sunt dispuşi să iasă în stradă pentru drepturile lor. Un prim pas l-au făcut deja: au depus joi, dis-de-dimineaţă, documentele necesare pentru a protesta, legal, în faţa Ministerului Sănătăţii. 

„Suntem jigniţi de majorarea de 25%, e prea puţin pentru eforturile pe care le depunem. Vrem dublarea salariilor şi avem date care arată că acest lucru este posibil. Nu în doi ani, cum a anunţat Guvernul, ar fi o gogoaşă pe care noi nu o vom înghiţi. Şi, cel mai important, nu vrem legalizarea plicului, ci o plată decentă”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Gabriela Cucu, cea care a participat, miercuri seara, la o serie de negocieri cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Vor concediu fără plată, timp de trei luni 

S-a stabilit şi o dată pentru mitingul la care şi-au anunţat prezenţa nu doar medici bucureşteni, ci şi doctori care profesează în provincie: 1 septembrie, ora 8.00. Gabriela Cucu îi asigură însă pe pacienţi că prin acest miting nu va fi pusă pe butuci asistenţa medicală. Aşadar, spune doctorul, cei care ajung în spital vor beneficia de îngrijiri de specialitate. Problemele vor începe doar dacă lista lor de revendicări nu îşi va găsi o rezolvare concretă. 

„În afară de acel miting din 1 septembrie, am stabilit şi alte forme de protest. Nu vom mai face gărzi, decât cele prevăzute de contract şi, dacă nici aşa nu reuşim să îi înduplecăm, ne vom lua concediu fără plată timp de trei luni, care şi el e prevăzut în contract şi este perfect legal. Va fi cel mai mare protest al medicilor! Vom merge până în pânzele albe pentru dublarea salariilor. Acel procent de 25% este jignitor”, a completat medicul psihiatru. 

O nouă rundă de negocieri, pe 31 august 

Negocierile nu sunt nici pe departe încheiate, arată şi chirurgul Florin Chirculescu, şeful secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti şi preşedintele sindicatului medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”. Mărturiseşte, la rândul său, că în toţi cei peste 20 de ani de practică medicală, nu a văzut asemenea agitaţie în sistemul de sănătate. Nici măcar atunci când lefurile le-au fost tăiate cu 25%. 

„După ce a fost aprobată ordonanţa de urgenţă, am început să primesc semnale din teritoriu şi acestea sunt clare: medicii vor salarii mult mai mari. Aceşti 25% se adaugă strict la salariul de bază. Şi ora de gardă va fi şi ea calculată în funcţie de noul salariu”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Florin Chirculescu, adăugând că o nouă rundă de negocieri cu Ministerul Sănătăţii va avea loc pe 31 august. 

„Şi oficialii sunt încurcaţi de situaţie. Ei vor să rămână la acel procent şi să mergem în paralel cu legea coplăţii, cea care îi dă medicului posibilitatea să lucreze peste orele de program pentru a-şi completa veniturile. Colegii mei spun, însă, că ea aduce discrepanţe, în special pentru cei din provincie”, a subliniat sindicalistul. 

Câţi bani primesc în plus medicii, pe categorii 

Concret, un medic rezident, care acum are un salariu de bază de 1.019 lei, va primi în plus 200 de lei, precum şi bursa lunară de 670 de lei. Un medic specialist, care conform grilei de salarizare are o leafă lunară de 1.775 de lei pe lună va primi 300 de lei în plus, în timp ce medicul primar, care acum poate ajunge la un salariu de 2.200 de lei, la care se adaugă un spor de 25% datorită gradului său, primeşte 450 de lei în plus începând cu luna octombrie. Majorarea salarială parafată de Guvern îi vizează, însă, şi pe asistenţii medicali, pe brancardieri, dar şi infirmierele. 

„Cel care răspunde de un act medical este medicul. Sigur că avem nevoie de asistente medicale, de infirmiere, dar în mâna medicului este mai multă responsabilitate. Poate şi de aici au plecat nemulţumirile, faptul că salariile au fost majorate cu acelaşi procent pentru toţi. Cert e că atmosfera este extrem de încinsă, situaţia este imprevizibilă, constat că ce se discută azi nu mai este valabil mâine. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat până acum în Sănătate”, a completat Chirculescu, adăugând că doctorii care au participat la negocieri zilele trecute au prezentat cifre ce demonstrează că există suficiente resurse pentru o dublare a salariilor dintr-o singură etapă, nu eşalonat. 

Cei de pe Ambulanţă, mulţumiţi de majorarea salarială 

Dacă medicii din spitale consideră că majorarea salarială promisă de Guvern este o jignire adusă corpului medical, membri Sindicatului Sanitas sunt mulţumiţi de rezultatul negocierilor. Mulţumiţi de banii pe care îi vor primi în plus la leafa lunară, începând cu luna octombrie, sunt şi oficialii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, care susţin că majorarea îi va motiva pe angajaţi. 

„Salariaţii noştri, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii, rămaşi atâţia ani cu veniturile  plafonate, având salariile cele mai mici din Uniunea Europeană, înţeleg că, pentru moment, constrângerile financiar-bugetare limitează posibilităţile de creşteri salariale doar la acest procent”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit premierului Victor Ponta, majorarea salarială a întreg personalului medical a fost posibilă graţie economiilor făcute prin utilizarea cardului de sănătate, care va deveni obligatoriu de la 1 septembrie. Mai exact, doar în luna mai a acestui an economiile au fost de 91 de milioane de lei, sumă care a rămas constantă şi în lunile de vară. „Dacă am fi putut majora cu 100% salariile din Sănătate, am fi făcut-o”, a spus Ponta miercuri, înainte de şedinţa de Guvern în care a fost aprobată ordonanţa privind majorarea salariilor. 

Ziua protestelor în sistemul bugetar 

Medicii nu sunt singurii care vor ieşi în stradă pe 1 septembrie pentru a-şi scanda nemulţumirile.  Nici sindicaliştii din Educaţie nu sunt de acord cu majorarea salarială obţinută de personalul sanitar şi consideră că dascălilor ar trebui să li se adauge măcar un procent de 15% la salariul actual. Premierul Victor Ponta i-a asigurat, însă, că salariile din învăţământ vor fi şi ele majorate, cele două domenii, Educaţia şi Sănătatea, fiind de importanţă naţională. 

Cei care nu vor să renunţe la grevă pe 1 septembrie sunt bugetarii şi angajaţii Romatsa. Pe aceştia din urmă, mutarea directorului Aurel Stanciu pe o poziţie de secretar de stat nu i-a convins să renunţe la planurile de grevă generală. Operatorii de trafic aerian susţin că protestul va începe la ora 11.00 dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluţionate. La rândul lor, reprezentanţii bugetarilor au anunţat că vor mobiliza, tot pe 1 septembrie, 400 de sindicate şi vor scoate 85.000 de salariaţi din sistemul bugetar în stradă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite