Medicii şi părinţii, îngrijoraţi de agresivitatea asupra copiilor a noii tulpini şi de măsurile anti-Covid luate de autorităţi în şcolile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testele de salivă lipsesc din multe şcoli Foto: Shutterstock
Testele de salivă lipsesc din multe şcoli Foto: Shutterstock

În timp ce medicii atrag atenţia că spitalele pediatrice sunt pline cu copii infectaţi cu SARS-CoV-2, părinţii sunt avertizaţi că dacă nu îşi vor lăsa copiii la şcoală, chiar dacă în clasa în care aceştia învaţă sunt cazuri de COVID-19, micuţii vor primi absenţe. Cercetătorii subliniază că spaţiile închise aglomerate, aşa cum sunt şi sălile de curs, se pot transforma, cu uşurinţă, în adevărate focare de infecţie.

Elevii prea speriaţi să meargă la şcoală atunci când în clasa în care învaţă sunt confirmaţi copii cu COVID-19 vor primi absenţe. Aşa a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Asta pentru că rata de infectare locală nu mai contează la închiderea şcolilor şi nici dacă angajaţii şcolii sunt vaccinaţi sau nu. Acum contează gradul de ocupare a paturilor de COVID din spitale – sub 75% – grad care este calculat de direcţiile de sănătate publică (DSP). 

Tot DSP-urile vor fi cele care – în urma anchetei epidemiologice – vor stabili contacţii direcţi ai unui caz de COVID apărut într-o clasă, iar până la finalizarea anchetei toţi elevii vor fi obligaţi să meargă la şcoală, altfel vor primi absenţe. Cine va fi stabilit contact direct de către autorităţi va rămâne în carantină, restul copiilor urmând să meargă în continuare la şcoală. Conform metodologiei Institutului Naţional pentru Sănătate Publică, dacă elevii poartă mască în clasă aşa cum trebuie să-o facă, nu vor fi consideraţi contacţi direcţi. O altă măsură prevăzută în documentul mai sus citat este aceea potrivit căreia elevii vor trece la cursurile online doar când se înregistrează 3 cazuri într-un interval de o săptămână. 

Părinţii: Ce trebuie să facem? 

Lipsa de predictibilitate a sistemului îi nemulţumeşte pe părinţi. Cu atât mai mult cu cât, recent, în timpul unei conferinţe de presă, întrebaţi cât de în siguranţă sunt copiii care merg la şcoală în valul 5, atât ministrul Educaţiei, cât şi cel al Sănătăţii s-au uitat unul la altul fără să dea vreun răspuns.

Reprezentanţii Federaţiei părinţilor şi aparţinătorilor legali din România au postat pe pagina de socializare o scrisoare care menţionează dilemele părintelui din România la începutul semestrului al II-lea. „Avem un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii care ne transmite extrem de cinic că ne vom putea opri din a ne expune copiii doar când vom ocupa 75% din paturile de spital. Acelaşi ordin nu mai permite izolarea focarelor pentru că nu se mai închid clasele la 1 caz de COVID, ci la 3 cazuri, ceea ce, fără testare, va fi foarte greu de determinat. În acest context, raportându-ne la drepturile şi îndatoririle părinţilor conform Noului Cod Civil, cum poate un părinte responsabil din România să ia toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor copilului? Cum îi poate apăra dreptul la sănătate? Noul ordin comun legalizează infectarea şi selecţia naturală.

Doar că nu toţi părinţii sunt de acord ca elevii să facă parte din acest experiment, ei fiind datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia”, atrag atenţia părinţii.  

Aceştia sunt susţinuţi de medicii clinicii MedLife: „Spaţiile închise aglomerate, aşa cum sunt şi sălile de curs, se pot transforma, cu uşurinţă, în adevărate focare de infecţie. Astfel, decizia de a menţine şcolile deschise indiferent de rata de incidenţă şi trecerea în regim online abia când ajungem la ocuparea a 75% din capacitatea spitalelor ar trebui reevaluată până nu e prea târziu.”

Jurma: România confirmă că varianta Omicron este mai periculoasă pentru copii şi tineri

La rândul lui, cercetătorul Octavian Jurma constată că săptămâna a debutat foarte sus, cu peste 8.000 de noi cazuri de COVID pe 17 ianuarie: „Este posibil să atingem până sâmbătă recordul absolut de 18.000 de cazuri din vârful valului 4-Delta. Din păcate, România vine să confirme că varianta Omicron este mai periculoasă pentru copii şi tineri decât varianta Delta, chiar dacă în media populaţiei generale este cu 25% mai puţin severă decât Delta”. 

Jurma adaugă că rata de creştere a internărilor de COVID-19 în rândul minorilor continuă să se menţină la un nivel de 4 ori mai mare decât în rândul adulţilor: „338 de copii internaţi luni, 17 ianuarie, 140 de copii internaţi acum o săptămână, luni, 10 ianuarie, 63 de copii internaţi acum două săptămâni. În această săptămână vom trece de 500 de minori internaţi şi vom depăşi recordul de internări a minorilor din valul 4-Delta. Mai grav: numărul de minori internaţi a început să se dubleze şi în ATI de la 10, săptămâna trecută, la 21 în această săptămână”.

Riscul imediat este mare şi justifică vaccinarea fără ezitare, recomandă expertul. Însă asta nu este principala îngrijorare, ci ameninţarea long-COVID: „Riscul de long-COVID, având în vedere şi clasificarea probabilă a acestei afecţiuni ca o boală cronică în sine, este absolut inacceptabil pentru orice părinte care îşi iubeşte şi îşi păzeşte copiii. Nimeni nu ştie impactul pe termen lung al acestei boli. Imaginea care se formează în ceaţă este însă foarte îngrijorătoare. De aceea îţi spun că: sunt total împotriva vaccinării obligatorii tot aşa cum sunt total împotriva infectării obligatorii. Dacă însă eşti pus la zid de propriul guvern să alegi între infectare şi vaccinare, atunci îţi spun alege vaccinarea. 9 din 10 oameni care mor azi în spitale de COVID-19 au refuzat vaccinarea şi au ales implicit infectarea. Pur şi simplu, indiferent cât de tare te sperie vaccinul, infectarea este mult, mult mai periculoasă”, atrage atenţia medicul.

Mihai Craiu: „Suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum” 

În acelaşi timp, medicul Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat ieri că 25% dintre cei aproape 100 de copii care s-au prezentat în cursul serii şi nopţii trecute la institut au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

„Cifra de azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert dintre ele au fost pozitive pentru SARS-COV-2, suntem plini, aceasta este realitatea momentului de acum. (…) Un alt lucru important observat de literatura internaţională este creşterea spectaculoasă a proporţiei pacienţilor pediatrici diagnosticaţi spitalizaţi. (…) La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor… Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi – unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a susţinut medicul pediatru.

În opinia sa, în zonele în care şcolile funcţionează „fără testare şi fără respectarea normelor farmacologice” este posibil să se observe „o creştere spectaculoasă”. „Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. (…) Cifrele noastre sunt precum cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum, de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a explicat doctorul. Mihai Craiu a declarat că unii copii pot rămâne simptomatici pe durate de până la 12 săptămâni după infectare.

„Aceşti copii care aparent trec prin boli mai puţin zgomotoase decât adulţii familiei lor pot să rămână simptomatici pe durate de timp de luni de zile, până la 12 săptămâni după boala acută şi au exact ceea ce au şi adulţii, adică inatenţie, minte înceţoşată, forţă mai puţină şi, din păcate, unii din aceşti copii pot avea şi disfuncţie cardiacă. (…) Trebuie să fim îngrijoraţi şi de cum se vindecă, chiar dacă boala acută a fost banală. Dar ar fi bine să nu ne îmbolnăvim. Trebuie să facem ceea ce ţine de noi să nu ne îmbolnăvim acum, pentru că valul va fi scurt şi foarte vehement”, a explicat medicul.

300 de copii cu COVID-19 sunt internaţi în spitale. 

Infectare şi după a 4-a doză 

A patra doză de vaccin anti-COVID creşte numărul de anticorpi, dar nu suficient pentru a preveni infectarea cu Omicron, arată un studiu preliminar făcut în Israel. Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze „booster” într-un studiu clinic la care au participat angajaţii acestei clinici şi au studiat efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer asupra unui grup de 154 de persoane, într-un interval de două săptămâni, precum şi efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase. A patra doză a acestor vaccinuri anti-COVID-19 a dus la o creştere a numărului de anticorpi, „care a fost chiar puţin mai mare decât cea obţinută după a treia doză”, a dezvăluit Gili Regev-Yochay. „Totuşi, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron”, a declarat ea. „Ştim până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obţine protecţie şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun”, a conchis cercetătoarea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite