Medicii, invitaţi obligatoriu la emisiunile despre vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunile şi radio-urile care vor face emisiuni pe teme de sănătate ar putea avea obligaţia, prin lege, de a chema în platou şi medici. Asta după ce Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a avizat favorabil un proiect de modificare a legii audiovizualului în acest sens.

„Radiodifuzorii au obligaţia de a face distincţia clară între opinii şi fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi şi se a include în conţinutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experienţă în tema abordate”, arată documentul citat. 

„Din punctul meu de vedere, orice iniţiativă legislativă care reglementează ceva în acest domeniu este binevenită dar nu ştiu dacă este cea mai bună soluţie. Eu aş prefera ca Parlamentul României să dea drumul la legea vaccinării pentru că acolo sunt prevăzute astfel de aspecte. Nu înţeleg motivul pentru care Camera Deputaţilor dă avizul pentru o iniţiativă care priveşte un element izolat din acest necesar legat de aşezarea sistemului de vaccinare, în condiţiile în care întreg sistemul trebuie reconstruit. Trebuie să recâştigăm încrederea oamenilor în vaccinare”, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). 

Medicul afirmă că informaţia legată de vaccinare este extrem de sensibilă. 

„De obicei, antivacciniştii folosesc tot felul de tehnici de manipulare precum crearea unor false aşteptări. Se folosesc de anumite persoane pe care ei le consideră ca fiind cele mai importante în domeniu sau sunt selective, în sensul că citează de obicei un studiu, uitând întreaga ştiinţă legată de vaccinare. Importanţa vaccinării nu rezultă doar din studii, ea rezultă din viaţa reală, din experienţe pe care o avem de atâţia ani vaccinând şi în care câştigurile sunt uriaşe”, a arătat medicul de familie. 

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea şi Dan Barna şi a fost semnat de majoritatea membrilor Comisiei de Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite