Medicii de la Institutului Oncologic, „sprijin necondiţionat pentru actualul manager”: Criza de citostatice există de 3-4 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii spune că citostaticele vor fi disponibile de săptămâna viitoare Foto: News.ro
Ministerul Sănătăţii spune că citostaticele vor fi disponibile de săptămâna viitoare Foto: News.ro

Medicii de la Institutul Oncologic au transmis, vineri, referitor la criza de citostatice din spital, că "această stare de fapt există de peste 3-4 ani, fără a fi rezolvată radical în această perioadă”. Ei îşi afirmă susţinerea şi sprijinul necondiţionat pentru managerul Bogdan Cosmin Tănase, proaspăt numit de Vlad Voiculescu interimar la conducerea spitalului, după ce, anterior,  ocupase funcţia de director medical.

Corpul medical al Institutului Oncologic Bucureşti "îşi afirmă susţinerea şi sprijinul necondiţionat pentru actualul manager interimar al institutului, dr. Bogdan Cosmin Tănase, în condiţiile în care s-a creat un curent de opinie defavorabil în mass-media, privind activitatea medicală de la institut", se arată, într-o scrisoare deschisă, citată de Hotnews

Criza de citostatice - o problemă veche de 3-4 ani, niciodată "rezolvată radical" 

"Dorim să precizăm că actuala stare de fapt există de peste 3-4 ani, fără a fi rezolvată radical în această perioadă, cu disfuncţii în toate serviciile - chirurgie, oncologie şi radioterapie - în ciuda repetatelor demersuri ale corpului medical. Se ştie faptul că principalele blocaje apăreau la nivelul serviciului de achiziţii. Nu detaliem modul în care vechea conducere, în repetate rânduri, a denigrat întreg corpul medical al acestui institut", spun medicii, conform sursei citate. 

"Actualul manager a preluat mandatul în urmă cu 3-4 săptămâni, într-o situaţie critică a activităţii institutului, încercând să facă în acest interval funcţională activitatea, timp în care institutul a preluat şi pacienţi COVID în serviciul de ATI. Considerăm inoportune şi nefondate acuzaţiile puse în seama actualului manager şi inacceptabil şi dăunător activităţii unui institut medical naţional modul în care anumite trusturi mediatice prezintă complet denaturat realitatea", precizează medicii de la Institutul Oncologic. 

 

Ministerul Sănătăţii spune că citostaticele vor fi disponibile de săptămâna viitoare

Ministerul Sănătăţii, a anunţat ieri că cele 16 citotstatice şi alte trei medicamente adjuvante, care lipsesc la Institutul Oncologic Bucureşti, vor fi disponibile de săptămâna viitoare. Totodată a dat asigurări că la nivelul conducerii Institutului Oncologic s-au luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienţilor, iar ieri a fost finalizată, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile. 

Ministerul Sănătăţii a precizat, de asemenea, că nu s-au semnalat alte situaţii privind probleme cu aprovizionarea cu medicamente oncologice în alte spitale din ţară. Ministerul Sănătăţii preciza că această criză de medicamente de la Institutul Oncologic se datorează "unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru". 

Echipa de conducere a Institutului Oncologic a luat măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienţilor şi a informat Ministerul Sănătăţii că ieri a fost finalizată, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă. Începând de săptămâna viitoare produsele vor fi disponibile. 

"Am solicitat echipei de conducere a institutului să demareze o verificare internă a modului în care au fost organizate procedurile de achiziţie. Le-am cerut să demareze urgent procedurile legale pentru încheierea acordurilor cadru, astfel încât aceste situaţii să nu mai apară în viitor şi pacienţii să beneficieze, la timp, de medicaţia necesară pentru asigurarea tratamentului, conform protocoalelor teraputice", a declarat ieri Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii. 

Citeşte şi: Scandal la Institutul Oncologic Bucureşti: Medicii reclamă lipsa citostaticelor. Ministerul Sănătăţii spune că vor fi disponibile de săptămâna viitoare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite