Medicii încep miercuri protestele. Activitatea acestora nu va fi încă blocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Finanţelor până pe 27 septembrie FOTO Adevărul
Medicii vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Finanţelor până pe 27 septembrie FOTO Adevărul

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat ieri reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

Dacă în această perioadă autorităţile nu le rezolvă revendicările, cadrele medicale ameninţă cu mitinguri şi marşuri de protest care vor bloca şi activitatea din unităţile medicale.

Principala solicitare este alocarea treptată a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate şi majorarea lefurilor care nu au suferit nicio modificare încă din anul 2010.

„Noi de trei ani şi jumătate nu am primit nicio mărire de salariu, ba mai mult, un an am avut acele tăieri de 25%. Am spus foarte clar că ne dorim condiţii mai bune pentru pacienţi, dar şi că vrem să fim plătiţi corect şi la timp”, a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas.

Acesta a explicat că la pichete vor participa zilnic 120 de persoane. Astfel, pe data de 19 septembrie vin la Bucureşti cadre medicale din judeţele Buzău, Cluj, Vrancea, Vâlcea, Arad şi Hunedoara, în timp ce pe 20 septembrie sunt aşteptaţi medici şi asistenţi medicali din judeţele Argeş, Sibiu, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dâmboviţa şi Timiş, se arată în calendarul stabilit de coaliţie.

„Să nu se creadă că dacă suntem 120 de protestatari pe zi asta înseamnă că nu avem revendicări foarte clare. Vom picheta şi Ministerul Finanţelor, pentru că reprezentanţii acestei instituţii trebuie să înţeleagă faptul că ei sunt în slujba cetăţenilor şi nu invers”, a completat Marius Sepi.

Presiuni pentru a se renunţa la proteste

La rândul său, profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a explicat că la proteste participă strict numărul de persoane pentru care s-a primit aprobare de la Primăria Capitalei. De altfel, acesta a adăugat că s-au făcut şi câteva presiuni pentru a se renunţa la acţiunile revendicative.

„Protestul nostru va fi unul decent, dar ferm. Nu cerem demisia nimănui. Eugen Nicolăescu trebuie să se ducă în Guvern şi să îi facă pe cei de acolo să înţeleagă că nu este o joacă. În România se pare că problemele se rezolvă în stradă. Cele mai bune exemple sunt Roşia Montană şi câinii comunitari. Bineînţeles că nu este convenabil pentru Guvern ca lumea să iasă în stradă, dar vom renunţa abia în momentul în care se va face un plan coerent prin care să ni se rezolve cerinţele”, a explicat preşedintele CMR.

Astărăstoae speră ca ministrul Sănătăţii să fie mandatat de Guvern să poarte negocierile cu membrii coaliţiei. În caz contrar, cadrele medicale sunt hotărâte să organizeze un miting în octombrie, totul culminând cu o grevă generală programată pentru luna noiembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite