UPDATE Medicii de familie protestează şi nu prea. Deşi au anunţat că nu vor elibera reţete gratuite, mulţi au făcut-o. „Probabil de frică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La rândul lor, medicii din spitale sunt în grevă japoneză
La rândul lor, medicii din spitale sunt în grevă japoneză

Medicii de familie nu vor elibera, astăzi şi luni, reţete compensate şi gratuite, iar pentru consultaţii vor cere bani. Motivul: au expirat contractele cu casele de asigurări, iar intrarea în vigoare a noului contract-cadru s-a amânat până la 1 iulie.

UPDATE Cu toate acestea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că, până la ora 10.30, medicii de familie au eliberat peste 44.000 de reţete compensate, ceea ce reprezintă 36% din numărul total de reţete eliberate pe tot parcursul zilei de joi, potrivit news.ro.

„Conform datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, vineri, până la ora 10.30, au fost eliberate la nivel naţional un număr de  44.218 de reţete, reprezentând  36% din numărul total de reţete eliberate pe tot parcursul zilei de  31 martie 2016 (120.684)”, mai arată CNAS, susţinând că datele atestă faptul că furnizorii de servicii medicale îşi desfăşoară activitatea conform reglementărilor în vigoare.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB), Cristina Călinoiu, declara, vineri, că instituţia a fost  deschisă, joi, până la ora 24.00, timp în care 188 de medici de familie au venit şi au semnat actele adiţionale, iar alţi 126 au semnat, vineri, până la ora 11.00. 

De altfel, CASMB a anunţat că peste 300 de medici de familie au semnat, începând de joi seară şi până la ora 11.00, actele adiţionale pentru acordarea serviciilor medicale până la 1 iulie, când intră în vigoare noul contract-cadru.

"Casa de Asigurări de Sănătate a fost  deschisă, joi, până la ora 24.00, timp în care 188 de medici de familie au venit şi au semnat actele adiţionale. Alţi 126 au venit, vineri, până la ora 11.00. Este o medie cam de 28 de medici pe oră care semnează actele ", a declarat, vineri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al CASMB, Cristina Călinoiu.

Vineri, Casa de Asigurări de Sănătate va fi deschisă până la ora 16.00.

În replică, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spune că medicii care au mers să semneze actele adiţionale "au făcut-o de frică".

"Cei care au semnat astă-noapte au făcut-o, probabil, de frică. Noi am spus clar că nu vom semna nici vineri şi nici luni. Noi vom acorda consultaţii gratuite, dar nu vom elibera reţete compensate şi gratuite. Şi, de asemenea, nu vom da trimiteri către specialişti. Este un semnal de alarmă faţă de ceea ce autorităţile încearcă să ne impună cu forţa şi ilegal, semnarea retroactivă a unor acte", a afirmă Rodica Tănăsescu. 

Ea a mai spus că refuzul medicilor de familie de a semna actele adiţionale până marţi este şi o atenţionare faţă de nevoia discutării viitorului contract-cadru care va intra în vigoare la 1 iulie.

"Vrem ca, odată pentru totdeauna, să intrăm în legalitate. De 15 ani suntem obligaţi să semnăm contracte retroactiv. Aceste contracte au expirat la 1 aprilie. Chiar dacă este prelungită valabilitatea, noi trebuie să semnăm acte adiţionale. (...) Cerem o lege stabilă şi coerentă. Vom semna actele adiţionale imediat ce vom fi solicitaţi să le semnăm, dar vrem să se ştie că nu mai putem funcţiona în ilegalitate şi nici «umanitar», întrucât Curtea de Conturi nu judecă activitatea nostră în funcţie de gesturile umanitare", a explicat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Astfel, medicii îi roagă pe pacienţi ca, în cazul în care nu sunt urgenţe, să vină pentru reţete abia la începutul săptămânii viitoare. 

În ceea ce priveşte consultaţiile, pacienţii au de ales între a le plăti sau a se întoarce tot săptămâna viitoare. În funcţie de relaţia medic-pacienţi, medicii pot alege să facă aceste consultaţii gratis. În cazul unor urgenţe, pacienţii vor fi redirecţionaţi către spitale, au anunţat reprezentanţii medicilor de familie.

La rândul lor, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că serviciile medicale vor fi asigurate în continuare, chiar dacă a fost amânată intrarea în vigoare a noului contract-cadru de la 1 aprilie la 1 iulie, pe bază de acte adiţionale, iar asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la servicii, medicamente şi dispozitive medicale.

Acordarea de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în sistemul social de asigurări de sănătate se realizează până la data de 30 iunie 2016 în baza actelor adiţionale încheiate la contractele aflate în derulare cu furnizorii de servicii medicale, anunţă CNAS.

Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale precum şi procedurile necesare derulării contractelor.

Amânarea intrării în vigoare a noului contract-cadru a figurat pe lista solicitărilor organizaţiilor medicilor de familie. Medicii de familie au anunţat că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi. 

”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a mai spus Rodica Tănăsescu. 

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite