Medicii îi cer preşedintelui Iohannis să nu promulge legea salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea salarizării pe motiv că ea reprezintă o nedreptate pentru medicii care fac linii de gardă în ceea ce priveşte orele suplimentare de muncă.

Concret, sindicaliştii susţin că proiectul înalcă mai multe principii prevăzute în Constituţie. 

„Considerăm că legea ar trebui să fie în acord cu următoarele principii din Constituţie, (art. 16), principiul egalităţii cetăţenilor şi al art.6 din noua Lege şi anume: alin. a) principiul legalităţii, în sensul că drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme juridice de forţa legii, (salariul cuprinzând salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile precum şi alte adaosuri), alin.b) principiul nediscriminării alin. g) principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, în sensul asigurării predictibilităţii salariale pentru personalul din sectorul bugetar. Constatăm că nu este garantată respectarea acestor principii”, se arată într-un memoriu transmis preşedintelui Iohannis, potrivit Mediafax. 

Medicii mai explică şi inechitatea în ceea ce priveşte sporurile de muncă pentru condiţii deosebit de periculoase. 

„Considerăm că nu poate exista justificare obiectivă în cazul acordării acestui spor la nivel de chiar 1% faţă de 85% pentru condiţii de muncă similare, (aşa cum expunerea la noxe nu diferă în funcţie de tipul de unitate ori bunăvoinţa managerilor). Lipsa reglementării prin lege a mărimii concrete a sporului va genera un tratament diferit al angajaţilor care lucrează în condiţii deosebit de periculoase în sectorul de sănătate”, notează sursa citată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite