Medicii din Capitală, epuizaţi din cauza birocraţiei şi a numărului mare de consultaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii din Bucureşti sunt suprasolicitaţi, cei mai importanţi factori de stres întâlniţi la doctorii din Capitală sunt sarcinile birocratice, salariile mici şi prea mulţi pacienţi, arată un studiu realizat de către Colegiul Medicilor, care a prezentat vineri rezultatele.

 Burnout-ul este principalul duşman al medicilor din Bucureşti, care apare, potrivit unui chestionar realizat de către reprezentanţii Colegiului Medicilor din Capitală, în urma mai multor factori cu care specialiştii se confruntă: prea multe sarcini birocratice, lipsa unui salariu motivant, numărul mare de consultaţii zilnice, interacţiunea cu pacienţi dificili, dar şi cu aparţinătorii acestora.

„Ştim cu toţii că actul medical, şi în general sănătatea, sunt puncte fierbinţi, mai ales în ultima vreme. Ştim cu toţii că în sistemul de sănătate există o serie întreagă de neajunsuri, este un sistem, cu toţii recunoaştem, subfinanţat, este un sistem care este grefat de probleme majore care trebuie reformat din temelii şi acest lucru – neajunsurile – au evidente repercusiuni asupra actului medical, în care în permanenţă sunt doi actori: medicul şi pacientul. Unul dintre elemente care pot afecta negativ actul medical îl reprezintă acest sindrom de suprasolicitare fizică şi psihică a profesionistului, burnout”, a declarat, în cadrul unei conferinţă de presă susţinută vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, potrivit Mediafax.

Medicii specialişti, rezidenţi şi primari care au răspuns chestionarului oferit de Colegiul Medicilor au declarat că, în medie, lucrează 42,9 ore pe săptămână şi consultă 18,2 pacienţi pe zi, iar 30% dintre aceştia au două locuri de muncă, şi 12%, trei sau mai multe job-uri.

De asemenea, rezultatele acestui studiu arată că 55% dintre medicii bucureşteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacţiunea cu pacientul, iar 24 % suferă de toate cele trei tipuri. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Medicilor, nivelul ridicat de stres are repercusiuni asupra relaţiei cu pacientul care, spun aceştia, el are nevoie şi să fie ascultat. Însă şi pacienţii sau aparţinătorii acestora sunt cei care contribuie la creşterea nivelului de stres. Femeile sunt cele mai afectate de burnout, spre deosebire de bărbaţi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite