Medicii de familie susţin că li se impută de Curtea de Conturi o parte din reţetele prescrise. Reacţia preşedintelui CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie au atras atenţia, vineri, că li se impută reţete prescrise bolnavilor de cancer şi pacienţilor internaţi, care altfel nu şi-ar primi tratamentul medicamentos, dar şi celor cu pensii de sub 700 de lei care au şi alte venituri şi, ca atare, vor fi obligaţi să le ceară acestora de fiecare dată adeverinţă fiscală. Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, susţine că acesta ar fi un abuz şi este suficientă declaraţia pe proprie răspundere.

UPDATE: Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a declarat vineri că medicii de familie vor comite un abuz dacă vor elibera reţete compensate cu 90% din lista B pentru pacienţii cu venituri între 0 şi 700 de lei numai în schimbul unei adeverinţe fiscale, aşa cum au ameninţat medicii vineri dimineaţă.

"Toate recuperările de sume imputate medicilor de familie se bazează pe decizia Curţii de Conturi, care ne obligă să facem aceste acţiuni. În caz contrar vor fi pasibili de pedepse, inclusiv penale. În ceea ce priveşte medicamentele compensate pentru pacienţi cu venituri de până la 700 de lei numai din pensii, astăzi trimitem către ministrul Sănătăţii şi Guvern o propunere de modificare a hotărârii de guvern care să stipuleze veniturile fiscale de până la 700 de lei şi a lua ca an de referinţă anul fiscal anterior încheiat, să vedem dacă propunerea va fi acceptată de către Finanţe. Astfel, se va şti foarte clar din timp care sunt veniturile pentru anul anterior. Dacă vom modifica legislaţia şi vom spune 'sunt eligibili pentru a primi reţete compensate 90% pensionarii care au venituri fiscale numai din pensie până la 700 de lei pe lună' şi spunem că 'referinţa se va face la nivelul anului anterior fiscal', noi credem că problemele nu vor mai exista", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele CNAS.

În ceea ce priveşte centrele de permanenţă, somate de Curtea de Conturi să ramburseze anumite sume, Buşoi a reamintit că instituţia pe care o conduce a acţionat în justiţie decizia Curţii de Conturi, dar este o hotărâre definitivă şi irevocabilă în justiţie şi singura soluţie este aplicarea legii.

"Noi nu avem o soluţie pe baza legii şi, dacă Societatea Medicilor de Familie are o soluţie, suntem foarte interesaţi să vedem dacă are sau nu bază legală. În aceeaşi situaţie de a aplica strict legea suntem şi în probleme reţetelor care se eliberează pentru pacienţii internaţi, dar care figurează şi cu reţete de la medicii de familie. Nu avem nicio soluţie legală de a ocoli această chestiune, dacă medicii de familie au o soluţie legală, suntem mai mult decât interesaţi să o luăm în calcul", a mai spus Cristian Buşoi.

El a subliniat că medicul de familie trebuie să ia declaraţie pe propria răspundere de la pacienţii din această categorie.

"Cei care au luat declaraţii nu trebuie să plătească nimic, pentru că fiind declaraţie pe propria răspundere trebuie să se îndrepte împotriva celui care a dat declaraţia, în speţă pacientul. Ori de câte ori eliberează o reţetă medicul de familie trebuie să ceară talon de pensie şi declaraţie pe propria răspundere", a punctat Buşoi.

Şeful CNAS a adăugat că ideea de a îi trimite pe pacienţi la ANAF pentru a lua adeverinţă fiscală "este un abuz".

"Nu scrie niciunde în norme sau în altă parte că trebuie să ia declaraţie de la ANAF. Spune talonul de pensie şi declaraţie pe propria răspundere. Dacă vom modifica hotărârea de guvern aşa cum am propus noi astăzi, lucrurile se vor simplifica şi le vor găsi direct în Sistemul Unic Integrat Naţional", a precizat preşedintele CNAS.

Oficialul s-a declarat deschis dialogului cu medicii de familie pentru a rezolva aceste probleme.


Aceştia atenţionează autorităţile că "avalanşa agresivă şi abuzivă" a imputării prescrierii medicamentelor compensate îi va obliga să solicite bolnavilor la fiecare consultaţie o dovadă din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au atenţionat vineri că, în această perioadă, multor medici de familie li se impută sume imense, în mod ilegal şi imoral.

Preşedintele SNMF Rodica Tănăsescu a semnalat faptul că sunt situaţii în care medicii de familie sunt somaţi să plătescă reţetele prescrise pacienţilor cu pensii sub 700 de lei, pacienţilor internaţi şi pacienţilor cu cancer.

Potrivit acesteia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare.

"Medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal"

"De câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie, de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le impută medicilor. Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani", a spus Rodica Tănăsescu.

Ea a menţionat că medicii de familie au solicitat în repetate rânduri CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) să selecteze corect categoria de pacient, pentru că "medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal".

"Vom fi obligaţi ca să le spunem pensionarilor cu venituri sub şapte milioane fie că nu le mai dăm compensate 90 la sută, ci doar 50 la sută, la fel cum se întâmplă cu toţi ceilelţi pensionari, sau îi vom ruga să ne aducă la fiecare consultaţie o dovadă de la ANAF că nu au bani la CEC pentru care primesc dobândă sau că nu au alţi bani în afară de pensie", a adăugat Tănăsescu.

Reţete pentru tratamentul în spital, imputate medicilor de familie

Totodată, le sunt imputate medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi, deşi este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie şi sunt cazuri în care pacienţii pot primi medicamentele din spital.

"Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă. Menţionăm că, pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm de asemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, pentru că pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă", a mai spus preşedintele SNMF.

Medicilor de familie li se mai impută şi reţetele oncologice pe care le presciu, în condiţiile în care sunt judeţe în care există un singur oncolog care trimite pacienţii, cu scrisoare medicală, către medicul de familie.

"Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se impută reţeta tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsaţi pacienţii fără tratament dacă nu există oncolog disponibil", a mai spus Tănăsescu.

Medicii de familie solicită "ferm" rezolvarea acestor probleme, "incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală".


Vaccinul antigripal românesc vine prea târziu

Ministerul Sănătăţii (MS) începe campania gratuită de vaccinare antigripală din acest an cu trei luni mai târziu. Astfel, persoanele aflate „la risc“ vor putea merge la medicul de familie pentru vaccinul gratuit abia din ianuarie 2014. Pacienţii nu sunt tocmai încântaţi de situaţie, mai ales că există deja situaţii în care medicii refuză să-i vaccineze pe motiv că ar putea avea reacţii adverse.

Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare cu angajaţii care au vrut să facă grevă generală în Sănătate

Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi reprezentanţii Coaliţiei pentru Sănătate vor semna joi un protocol de colaborare la sediul instituţiei. Documentul, al căror semnatari din partea organizaţiei vor fi profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi Marius Sepi, vicepreşedintele SANITAS, este „o înţelegere oficială între părţi”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite