Medic de familie: La noi, interesul decidenţilor pentru prevenirea bolilor există „doar pe hârtie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decidenţii trebuie să elaboreze o strategie naţională de prevenţie, susţin specialiştii FOTO Adevărul
Decidenţii trebuie să elaboreze o strategie naţională de prevenţie, susţin specialiştii FOTO Adevărul

Guvernul român va fi nevoit să plătească sume foarte mari peste 30 de ani dacă decidenţii nu vor elabora cât se poate de repede un program naţional de prevenţie, care există momentan „doar pe hârtie”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

„Este nevoie de o strategie de sănătate pe minim 10 ani, care să ţină cont de nevoile populaţiei, nu de culoarea politică. Dacă în ţările vestice bolile cardiovasculare şi cancerul de col uterin nu mai sunt o problemă, la noi e exact pe dos. Situaţia este alarmantă. La noi toţi vorbesc de prevenţie, dar nimeni nu face nimic concret. Astfel de acţiuni au rezultate în 10 – 15 ani, iar decidenţii vor rezultate imediate. Ăsta e un motiv pentru care nu se alocă bani suficienţi depistării din timp a bolilor”, a declarat pentru adevarul.ro medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF.

Pacienţii vor mai multă implicare din partea medicilor de familie

În opinia acesteia,  un program naţional de prevenţie ar trebui să cuprindă în primul rând o strategie pe patologiile cu risc foarte mare, să se facă depistare precoce şi screening (evaluare). Alte elemente importante sunt extinderea schemei naţionale de vaccinare, precum şi educarea populaţiei.

„Toată lumea se tratează curativ, dar ce guvern îşi va permite să plătească asistenţa medicală a unei populaţii din ce în ce mai bolnave? A crescut speranţa de viaţă la 72 de ani în cazul bărbaţilor români şi la 76 de ani în cazul femeilor. Cine va plăti costurile de îngrijire pentru cei care au astăzi 40 de ani? Mi-e greu să răspund”, a continuat doctorul Tănăsescu.

Aceasta a adăugat că medicii de familie sunt dispuşi să se implice în programe de prevenţie, având în vedere că „vin în contact atât cu pacienţi bolnavi, cât şi cu potenţiali pacienţi”. Pe de altă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR), consideră lucrurile au început să se mişte în direcţia bună în prevenţia cancerului de col uterin.

„Evident că pot fi aduse îmbunătăţiri. Noi am cerut registre naţionale ale pacienţilor cu cancer, dar nu s-a întâmplat nimic până acum. Tratamentul cancerului costă foarte mult şi, din păcate, şansele de vindecare pentru pacienţi sunt reduse”, a explicat Irimia pentru adevarul.ro0.

Referitor la medicii de familie, acesta spune că îşi doreşte o mai mare implicare din partea lor. „Medicii de familie sunt temelia sistemului de sănătate. Ei ar trebui să fie şcolarizaţi în ceea ce priveşte bolile cronice, să le depisteze în timp util. Aşa funcţionează un sistem real de sănătate”, a completat reprezentantul APCR.

Bonus pentru pacienţii rezolvaţi la medicul de familie

De fapt, o propunere pe care pacienţii au făcut-o a fost ca medicii de familie să primească pentru fiecare posibil pacient o sumă, dacă reuşeste să îi rezolve problema de sănătate fără a-l trimite în ambulatoriul de specialitate sau la spital.

„Practic, responsabilizezi medicul de familie. Un astfel de sistem este întâlnit în Belgia. Vrem să facem ordine în sistem, e un haos total în momentul de faţă”, a precizat Cezar Irimia.
Totuşi, măsurile nu trebuie luate doar la nivelul Ministerului Sănătăţii, ci este important să fie implicate şi alte instituţii precum Ministerul Mediului sau Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„Dacă nu se realizează ce factori de risc au bolile cronice şi cele infecţioase şi dacă nu vor fi luate măsuri pentru diminuarea lor va fi extrem de trist”, a conchis medicul de familie Rodica Tănăsescu.

România rămâne ţara europeană care cheltuieşte cel mai puţin pentru sănătate pe cap de locuitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite