Medic, despre prezenţa în România a tulpinii SARS-CoV-2 din Marea Britanie: „Purtatea măştii este mai  importantă decât era acum câteva luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Cele 9 persoane depistate pozitiv cu varianta B.1.1.7. a SARS-CoV-2 din Marea Britanie, deşi nu au călătorit în străinătate, arată că această variantă a noului coronavirus se transmite extrem de uşor, a declarat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. De aceea, spune medicul, purtarea măştii este mai importantă decât era acum câteva luni.

Patru persoane infectate cu noua tulpină (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi 3 cazuri în data de 18.01.2021) şi 6 contacţi ai acestora au fost testaţi la Institutul Matei Balş. Din 10 persoane testate, 9 au ieşit pozitiv.

„Urmează să avem zilele următoare rezultatele secvenţierii să vedem dacă şi la ei se notează aceeaşi tulpină din Marea Britanie sau nu. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că acestă situaţie ne arată transmisibilitatea mare a acestei tulpini, ceea ce de fapt ştim şi vorbim de o bună bucată de vreme încoace. Este un număr mare (n.r. – 9 pozitivi din 10 testaţi), este de văzut în urma anchetei epidemiologice care a fost pacientul-sursă şi când anume s-au contaminat, pentru că există încă semne de întrebare, practic este un focar care era preexistent. Da, este un număr mare şi da, este o tulpină contagioasă, care se transmite extrem de uşor”, a declarat dr. Andreea Moldovan la Digi24.

Medicul spune că putem vorbi de o transmitere comunitară, deoarece peesoanele respective nu au călătorit în străinătate. 

„Din punct de vedere terapeutic nu există deocamdată diferenţe de abordare în ceea ce priveşte infecţia cu tulpina clasică şi cea de provenienţă din Marea Britanie sau alte tulpini care încep să circule la nivel internaţional – vezi tulpina din Africa de Sud sau cea braziliană. Dar e clară prezenţa ei pe teritoriul ţării noastre şi transmiterea comunitară, deoarece pacienţii respectivi nu au avut niciun istoric de călătorie în alte ţări. Este extrem de greu de făcut filiaţia acestor cazuri şi, de fapt, ea este în acest moment mai puţin importantă decât faptul că tulpina există în ţară. Suntem departe de cazul zero”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

Dr. Moldovan: Măştile tip vizieră trebuie descurajate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii e de părere că purtarea măştii este mai importantă decât era acum câteva luni. De asemenea, distanţarea fizică ar trebui păstrată – spune dr. Moldovan – la mai mult de 2 metri, iar evitarea aglomeraţiilor şi igiena mâinilor ar trebui respectate cu stricteţe.

„Este categoric un semnal de alarmă important, de care ţinem seama. La focarul respectiv s-au luat măsurile necesare de carantinare a persoanelor – ele sunt cu stare generală bună din datele pe care le avem până în prezent. Ne îngrijoarează şi clar este un semnal că există această tulpină pe teritoriul României şi trebuie să fim extrem de precauţi. Aş profita de această ocazie ca să trag un semnal de alarmă vis-à-vis şi de calitatea măştilor, pentru că sunt foarte multe persoane care poartă acele măşti textile care ştim că nu sunt atât de eficiente, mai ales dacă sunt purtate o perioadă lungă de timp şi nu sunt întreţinute corespunzător.  Facem apel – pe lângă acele măsuri care trebuie respectate – ca măştile să fie utilizate corespunzător. Acele viziere mici ar trebui foarte mult descurajate, pentru că ele nu ne protejează. Trebuie să facem lucrurile corect şi cu ce trebuie”.

9 pacienţi confirmaţi pozitiv cu virusul din Marea Britanie

Ministerul Sănătăţii a transmis, sâmbătă seară, că nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus au fost depistaţi pozitiv la testul RT-PCR. Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti, iar unitatea a fost închisă şi va fi dezinfectată în cursul zilei de luni.

Centrul Naţional pentru Controlul şi Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătăţii rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină SARS-CoV-2.

„Pacientul lucrează la o şcoală din Bucureşti. În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI Matei Balş 10 persoane (cele 4 confirmate şi 6 contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile”, a transmis, sâmbătă seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.  

În urma anchetei, DSP Bucureşti a decis închiderea şcolii, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv  nebulizare.

De asemenea, au fost luate măsurile de izolare/ carantinare pentru cazuri şi contacţii cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite