Medic de la Colentina, spital ce ar putea redeveni suport COVID: Operaţiile pe care le avem programate vor fi făcute

Medic de la Colentina, spital ce ar putea redeveni suport COVID: Operaţiile pe care le avem programate vor fi făcute

Spitalul Colentina Arhiva Adevarul

Doctorul Victor Cauni, şeful secţiei de Urologie de la spitalul Colentina, a declarat pentru News.ro că la începutul săptămânii viitoare este posibil ca unitatea medicală să fie din nou transformată în suport COVID-19, astfel că toţi pacienţii care nu sunt diagnosticaţi cu această boală vor fi transferaţi sau externaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat telefonic de News.ro, sâmbătă, dr. Cauni a declarat: „Spitalul o să fie probabil transformat, de luni, din nou, în unitate COVID. O să operăm pacienţii pe care îi avem acum internaţi şi, probabil, că vom intra în nou în COVID. Oficial, de la management, încă nu a venit hârtia, dar ne pregătim. Oricum, avem circuitele pregătite”.
 
Pentru că numărul pacienţilor non-COVID este mai mare decât al celor contaminaţi cu noul coronavirus şi pentru că nici din punct de vedere economic nu este rentabil, medicul este de părere că trebuie organizate unităţi sanitare mixte.
 
„Din punctul nostru de vedere, al medicilor din Colentina, susţinem organizarea în viitor a spitalelor mixte care să trateze şi pacienţi COVID şi non-COVID, pentru a nu discrimina pacienţii non-COVID, care sunt mai mulţi. O să vedem cum vor evolua lucrurile. Din punctul meu de vedere, în cazul aceastei afecţiuni, fiind de lungă durată, cred că sistemul mixt este singurul viabil. Nici în Occident nu sunt spitale COVID, sunt spitale care au grijă şi de pacienţi non-COVID şi de pacienţi COVID. Este o boală”.
 
El a mai explicat: „Nu poţi lua un pacient să îl duci cu salvarea la sute de kilometri, la alt spital. Fiecare spital poate să îşi facă în curte sau să amenajeze o secţie pentru pacienţi COVID. Aşa e logic şi mai ales nu ştim dacă vor mai fi şase luni, un an sau doi. Şi atunci trebuie să fim pregătiţi, pentru că toţi pacienţii au dreptul la sănătate. Impactul în ceea ce ne priveşte este că nu ne mai facem meseria cum ar trebui, dar cât priveşte pacienţii, este o problemă de sănătate”.
 
Cauni a precizat că luni în secţia pe care o conduce vor fi operaţi toţi pacienţii, apoi, în funcţie de recuperare, vor fi externaţi.
 
„Operaţiile pe care le avem programate vor fi făcute. Am discutat şi cu managementul şi luni vom face programul complet operator. De luni încolo, dacă vom mai putea interna şi pacienţi pe «verde», vom vedea. E în funcţie de ce hârtii ne dau DSP şi ministerul”.
 
În cazul celor deja internaţi în spital, şeful secţiei de Urologie a spus: „Avem destul de multe operaţii programate, vreo 13 - 15, şi le vom face. Sunt pacienţi care au stat 6 luni şi au aşteptat. Sunt şase luni în care noi nu am acţionat”.
 
Nu ştie încă la ce unităţi ar putea fi transferaţi pacienţii non-COVIDdin Colentina, în eventualitatea în care spitalul va fi din nou transformat în unitate suport, însă cei de la Urologie vor fi toţi externaţi „când situaţia medicală le va permite”.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările