Medic la un centru de vaccinare anti-COVID: Doi pacienţi au venit să vadă acul, cât intră în braţ, iar altcineva a venit cu el de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La centrul de vaccinare Drive-Thru din Cluj-Napoca există un psiholog clinician Foto: Arhivă
La centrul de vaccinare Drive-Thru din Cluj-Napoca există un psiholog clinician Foto: Arhivă

La centrul de vaccinare Drive-Thru Cluj-Napoca, medicii s-au confruntat cu două situţii cel puţin interesante, mai exact „2 pacienţi au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câţi cm intră în braţ, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă” a declarat Florin Moroşanu, membru al echipei de vaccinare, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„A mai trecut o săptămână bună la Drive-Thru Cluj-Napoca, ne apropiem de 30.000 de vaccinuri administrate într-o lună şi 20 de zile. Faţă de prima etapă când grija noastră cea mare era să vaccinăm repede şi în siguranţă pentru a evita cozile, acum grijile noastre sunt puţin altele. Explic. În prima lună, pentru majoritatea pacienţilor, vaccinarea era determinată de convingere şi exista o doză mare de determinare. Începând cu luna iunie, acestei categorii i se mai adaugă un profil distinct, omul care se teme de ac sau cel puţin aşa crede.Teama de ac este mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei. Aproximativ din 10 persoane care dezvoltă reacţii înainte de vaccinare, 8 sunt bărbaţi şi 2 sunt femei. Transpiraţie, leşin, agitaţie, anxietate, albirea feţei sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră” a declarat Florin Moroşanu, membru al echipei Drive-Thru Cluj-Napoca, citat de reprezenţanţiii CNCAV într-o postare pe pagina de Facebook RoVaccinare.

Potrivit lui, 2 persoane au venit la centru doar ca să vadă cum arată acul cu care se face vaccinarea anti-COVID, în timp ce cineva a venit cu acul de acasă.

„Am avut 2 situaţii în care 2 pacienţi au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câţi cm intră în braţ, ba chiar cineva a venit cu acul de acasă. A căutat el în farmacie cel mai mic ac şi l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt şi s-a vaccinat cu acul din centrul nostru. Dar ideea în sine, de a căuta un ac cât mai mic prin farmacii mie mi-a dat senzaţia că acea persoana chiar a vrut să se vaccineze, iar teama de ac l-a făcut să stea şi să aştepte o vreme, până şi-a făcut curaj” a povestit Florin Moroşanu.

Totodată el spune că pentru toate situaţiile de fobie de ace la centrul de vaccinare Drive-Thru din Cluj-Napoca există un psiholog clinician,care atunci când vede un om stresat în maşină „ merge la el sau la ea şi reuşeşte să distragă atenţia, astfel încât vaccinarea devine o experienţă banală”. 

„În etapa în care suntem acum, cu gândul la vacanţă şi la relaxare, vaccinarea devine un subiect periferic. Pentru cei care au teamă de ac totul e o chestiune de pragmatism. Eşti ceea ce faci şi nu ceea ce spui că vrei să faci -“ Lumea din interior” - Carl Gustav Jung” a mai afirmat Florin Moroşanu. 

Pe de altă parte scăderea interesului pentru imunizare este vizibil, în ultimele 24 de ore puţin peste 32.000 de persoane au fost vaccinate, dintre care peste 13.400 cu prima doză.

Iar secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat  marţi că s-a ajuns la un surplus de doze de vaccin, astfel că în luna iunie în România trebuiau să fie livrate peste şapte milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, dar vor ajunge în ţara noastră 2,6 milioane de doze, măsura fiind luată pentru a exista un management eficient al stocurilor existente.

În acelaşi timp, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a afirmat marţi că varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 (Delta) are toate caracteristicile pentru a deveni dominantă şi în România la sfârşitul verii şi de a aduce un nou val epidemic, al patrulea, în condiţiile în care românii – în special cei de la sate – au un interes scăzut în ceea ce priveşte campania de vaccinare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite