„Maternitatea groazei” a fost dotată cu aparatură pentru monitorizarea gravidei şi a fătului în timpul travaliului

„Maternitatea groazei” a fost dotată cu aparatură pentru monitorizarea gravidei şi a fătului în timpul travaliului

Aparatura de ultimul tip la Maternitatea Giulesti FOTO Adevărul

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu” are, de marţi, aparate de ultimă generaţie pentru a monitoriza tensiunea arterială şi pulsul femeii gravide, bătăile cordului fetal şi contracţiile uterine în timpul travaliului, a anunţat purtătorul de cuvânt al unităţii, doctorul Doru Pană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Pană, datorită noilor echipamente, a fost salvată deja viaţa unui bebeluş. "Chiar azi am avut un caz când bătăile inimii unui făt au scăzut, mama a fost dusă de urgenţă în sală şi operată, iar viaţa micuţului a fost astfel salvată. Este vorba despre o gravidă care nu a mers la control periodic şi care ar fi avut unele probleme pe durata sarcinii. Acum, este bine", a spus purtătorul de cuvânt al spitalului.

„Prima donaţie, în valoare de 50.000 de euro, a fost făcută de către o companie privată şi a constat în opt unităţi cardiotocograf materno-fetal cu staţie de monitorizare centrală, un aparat Hota cu sistem laminar de filtrare, prevăzut cu masă pentru montarea lamelor şi un microscop binocular, precum şi un aparat monitor cu funcţii vitale Nihon Kohden Japonia, cu accesorii specifice. Aceste echipamente permit monitorizarea tensiunii arteriale şi a pulsului femeii gravide, dar şi bătăile cordului fetal şi contracţiile uterine în timpul travaliului", a precizat medicul Pană.

Aceeaşi firmă a adus şi un aparat pentru terapie intensivă, necesar femeilor aflate în postoperator.

Managerul spitalului, doctorul Marcel Moisa, a spus că în lume, în fiecare secundă, un bebeluş moare în timpul travaliului şi, de aceea, este foarte importantă monitorizarea lui şi a mamei în această perioadă.

„Sperăm ca exemplul celor care au donat echipamentele să fie urmat şi de alte companii. Este un lucru ştiut acela că subfinanţarea sistemului de sănătate poate avea repercusiuni tragice. Astfel de donaţii pot salva vieţi, pot influenţa destine”, a adăugat dr. Moisa.

În Spitalul „Panait Sârbu”, (fosta Maternitate Giuleşti), vin pe lume, anual, aproximativ 3.800 de copii. 

Aici însă în urmă cu trei ani a avut loc cea mai mare tragedie petrecută într-un spital din România. Pe 16 august 2010, în incendiul de la Maternitatea Giuleşti au murit şase bebeluşi născuţi prematur, din cei 11 aflaţi într-un salon de terapie intensivă. Singura asistentă aflată pe tură în acel moment a ieşit din salon pentru câteva minute şi nimeni nu a putut interveni mai repede, deoarece uşa se deschidea pe bază de cartelă.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările