Matematica lumii. Cum numeri miliardele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peretele de sticlă din faţa ochilor îmi îndeasă în orbite imaginile lumii. Gaddafi, un dement, anunţă că-şi va incinera propria ţară. E şi simplu, atât timp cât Libia zace pe o mare de petrol. Imediat, Arabia Saudită măreşte cu 8% producţia, iar preţurile la combustibil doboară recoduri după recorduri.

Mai citește:

5 ponturi pentru deconspirarea unui comunist

De cealaltă parte a globului, Warren Buffet a ieşit la cumpărături. Îşi arată buzunarele ticsite cu 38 de miliarde de dolari cash. „Pistolul a fost reîncărcat, iar degetul meu vrea să apese pe trăgaci", atenţionează miliardarul american.

Mai jos pe hartă, în Ecuador, o bâtrână a cărei casă a fost înecată în petrol a contribuit la cea mai mare amendă din istorie. Chevron are de plătit 9,5 miliarde de dolari pentru că a distrus jungla amazoniană. Suma e profitul pe un singur an al companiei. Refacerea junglei amazoniene se măsoară în secole.

Înapoi, în deşertul Orientului, aproape de linia de mijloc a lumii, preşedintele nostru îşi lustruieşte pantofii în nisipurile de aur ale Kuweitului. O ţară anormală în care nimeni nu munceşte, dar toţi câştigă sume imense. Tot din petrol. Cel mai mic salariu este 1.800 de dolari lunar şi nimeni nu circulă pe jos. Liderul e numit de poporul său „Tată" (un titlu pe care tătuca Stalin de la est l-a dus la rang de legendă).

Secvenţele continuă să se strivească în irişii mei. Imagini răsturnate a unei lumi cu pretenţii de civilizaţie. AUDI, BMW şi Mercedes raportează vânzări-record pe ianuarie. Cele mai multe automobile se topesc în spatele zidului chinezesc. La noi, Petrom anunţă, după un an de recesiune, că a obţinut cel mai mare profit din istorie. Peste jumătate de miliard de euro.

Printre acestea se strecoară ameninţările cu înfometarea. Alimentele s-au scumpit cu 30%. Preţurile vor mai creşte. Cei bogaţi au început să facă stocuri. Cei săraci au început să moară. O statistică anunţă că numărul celor care suferă de foame în lume a ajuns la un miliard...

Aici m-am oprit. Sistemul se apropie de limita de supraîncărcare. Parcă te cuprinde o dorinţă nebună de a reinstala programul de rulare a lumii. Astfel am ajuns într-un colţ al internetului unde totul se măsoară în cifre. Simplu, rece, clar, cum doar matematica o poate face.

Aşa aflu că astăzi s-au născut 190.000 de oameni şi au murit 80.000. Dintre ei, 15.000 s-au stins de foame. Avem mai puţin de 100 de milioane şi ajungem la 7 miliarde de suflete. Omenirea a cheltuit în ultimul an 200 de miliarde de dolari pe arme. În acest timp am defrişat aproape 2 milioane de hectare de pădure şi au dispărut peste 20.000 de specii. Suntem un miliard de oameni supraponderali şi cam tot pe atâţia fac foametea. Tot în ultimul an, am dat 63 de miliarde de dolari pe droguri şi au murit peste 2 milioane de copii sub 5 ani. Mai avem petrol pentru 15.000 de zile...

Lumea se scurge de această dată în ochi prin cifre, într-o problemă de matematică a viitorului la care suntem obligaţi să găsim cât mai repede o rezolvare. Astlfel, singura cifră care va rămâne în tabel va fi 150 de milioane de kilometri. Distanţa parcursă în ultimul an de Terra în spaţiul cosmic.

Notă: www.worldometers.info - sursa datelor statistice

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite