Matematica e doar pentru fete

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matematica nu e nici ordin monahal, nici probă de ridicat greutăţi. De 
ce olimpiada de matematică pentru fete şi nu olimpiada de matematică pur
 si simplu?
Matematica nu e nici ordin monahal, nici probă de ridicat greutăţi. De ce olimpiada de matematică pentru fete şi nu olimpiada de matematică pur si simplu?

Există, cine ar fi crezut, o specie bizară si contraintuitivă de olimpiadă: Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Concurs la care România a obţinut patru medalii clasându-se, astfel, pe locul trei în topul final. Performanţa e remarcabilă şi cere într-adevăr un laudatio.

Doar că, din tot soiul de griji anodine si chestiuni presante ca pensiile parlamentarilor, pelerinajele la coafor ale senatoarei Steliana Miron şi, în fine, moartea Mărioarei Zăvoranu, dezbătută cu atâta poftă intelectuală si logoree de parcă Nietzsche însuşi ar fi enunţat-o, stirea a trecut neobservată. Deci, medaliile de care ar trebui să fim mândri, deşi nu e meritul niciunuia dintre noi şi mândria a devenit o trăire confiscată politic, au fost obţinute de: Simona Diaconu, Ioana Teodorescu - medalie de aur, Marina Romina Ivan - medalie de argint, Raluca Cobzaru- medalie de bronz. Toate cele patru tinere sunt eleve ale Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti şi au fost coordonate de domnii profesori Csapo Hajnalka şi Mihai Baluna. Felicitări acestor minţi sclipitoare şi dascălilor care le-au îndrumat. 

Comentariul meu nu are legătură cu rezultate excepţionale ale acestor tinere, iar perfomanţa lor nu poate fi  sub nicio formă minimalizată. Însă care este raţiunea în a geniza olimpiada de matematică? Matematica nu e nici ordin monahal, nici probă de ridicat greutăţi. De ce olimpiada de matematică pentru fete şi nu olimpiada de matematică pur si simplu? Sunt subiectele de algebră şi geometrie croite, ca reverele taioarelor, special pentru fete sau exclusiv pentru băieţi? Unde a dispărut matematica unisex? Pentru că impresia mea e ca simpla existenţă a acestui concucs insultă şi discriminează fetele si băieţii deopotrivă. Sigur, o observaţie năstruşnică e că şi matematica are gen. Şi mintea, dacă vrem să genizăm la nesfârşit. Şi genul e feminin. Ar fi putut rămâne o constatare lirică dacă nu s-ar fi gandit cineva să o pună în practică sub forma unei olimpiade europene de matematică pentru fete.

Un singur cuvânt din titulul concursului devine, cumva, convenabil: cuvantul „european”. Ar fi putut foarte bine sa fie olimpiada naţională de matematică pentru fete. Chiar şi pentru că  de data asta nu suntem noi primii care facem descoperirea uluitoare a olimpiadei  de mate pe genuri, ei bine, chiar si pentru atât, merităm, la rândul nostru, felicitări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite