Măştile chirurgicale pot  fi igienizate şi refolosite. Imunolog: „Fierberea la 100 de grade le reduce eficienţa cu 1%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shitterstock
Imagine: Shitterstock

Măştile chirurgicale previn inhalarea unor particule care pot fi purtătoate ale noului coronavirus şi împiedică atingerea involuntară a feţei spun medicii imunologi. Potrivit ultimelor studii, măştile pot fi igienizate şi refolosite.



„Măştile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafaţa măştii, care e o suprafaţă destul de repelentă, adică nu menţine particule. Punem masca respectivă într-o pungă de hârtie, notăm ziua în care am folosit-o şi să o folosim peste patru zile.”, a declarat medicul imunolog Brânduşa Petrescu, citată de ŞtirileProTv.

De asemenea, masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute.

„Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar 1% din eficienţa măştilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii. Punem masca în apă, fierbe trei minute, apoi o spălăm şi o lăsăm să se răcească în apă şi apoi o punem la uscat”, mai spune medicul imunolog.

Clorul şi alcoolul distrug materialul măştilor

Clorul şi alcoolul distrug materialul măştilor chirurgicale, mai exact le lărgesc fibrele. Important este, totuşi, ca acestea să rămână cu un diamentru de cel mult 2,5 microni, adică un spaţiu care să nu permită intrarea picăturilor de salivă. Particulele virale sunt mai mici, însă transportul se face cu doar cu ajutorul acesteia

.
Noul coronavirus se transmite prin mucoasa nasului, mucoasa orală, mucoasa ochilor şi nu prin piele ori urechi.


„La nivelul nasului ori al cavitaţii orale acesta e preluat de mucus. Prin mucus coboară până în plămân, unde sunt receptorii specifici pentru virus”, afirmă Veronica Lazăr, profesor imunologie.


Aici are loc un alt fenomen, explică Veronica Lazăr: Odată ce virusul interacţionează cu o celulă, aceasta va lucra doar pentru el şi va produce noi particule virale. Infectează apoi celulele din jur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite