Mărturii şi date şocante despre „sclavia albă“ şi despre reţelele de prostituţie din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ipoteza traficului de persoane este în continuare prezentă în spaţiul public în cazul crimelor din Caracal, şi multe indicii arată că Gheorghe Dincă nu ar fi acţionat singur. De aceea, este extrem de important să fim conştienţi de gravitatea fenomenului traficului de persoane şi de consecinţele acestuia asupra societăţii.

Un articol din Gândul prezintă o serie de mărturii şocante din reţelele de prostituţie din România. Fete care sunt drogate, mutilate, bătute, umilite, distruse psihic – pentru a li se induce obedienţa. Peste 7000 de copiii sunt dispăruţi în acest moment în România, conform acestui articol.

Potrivit unui Raport al Comisiei Europene, cele mai multe persoane traficate în Uniunea Europeană provin din România, iar copiii reprezintă un sfert din persoanele traficate. 

Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM), susţine cămajoritatea prostituatelor se prostituează fără a dori aceasta, iar legalizarea prostituţiei şi extinderea UE au dus la creşterea traficului de persoane“. Leo van Doesburg mai arată că cele mai multe persoane traficate provin din România.

„Sunt mai mulţi vinovaţi decât la prima vedere“

Un Raport European despre Exploatarea Sexuală şi Prostituţie arată că legalizarea prostituţiei în anumite ţări (modelul „liberalizării“) duce la creşterea amplorii fenomenului traficului de persoane. Mulţi dintre procurorii germani susţin că legalizarea prostituţiei reduce infracţionalitatea doar pe hârtie, în timp ce în realitate face mai dificilă munca de investigaţie a fenomenului traficului de persoane şi a exploatării sexuale. Înţelegerea prostituţiei ca simplă „muncă“ – aşa cum pretind unele ONG-uri inclusiv la noi – contribuie la menţinerea femeilor în prostituţie; adesea, în condiţii de sclavie. Pe când înţelegerea prostituţiei ca violare a drepturilor omului le protejează pe femei de a ajunge să se prostitueze. Raportul mai recomandă ca bărbaţii care plătesc pentru servicii sexuale să fie consideraţi drept parte vinovată.

Jurnalistul Tudor Călin Zarojanu afirmă că „sunt mai mulţi vinovaţi decât la prima vedere“ şi că „fără beneficiari, sistemul nu ar exista“. Jurnalistul arată că fetele traficate sunt obligate să întreţină relaţii sexuale prin teroare, fiind bătute cu bestialitate. „Dacă «fata» e silită să o facă, e imposibil ca un client să nu-şi dea seama, chiar dacă ea e semi-drogată“, scrie jurnalistul. Avem de-a face, aşadar, cu un sistem „cu mult mai mulţi vinovaţi decât pare la prima vedere“.

Poliţişti, comisari la Garda Financiară, procurori şi ofiţeri SRI implicaţi în traficul de persoane

Un material de pe portalul Adevărul arată că multe tinere românce ajung sclavele unor astfel de reţelele printr-o metodă cunoscută sub numele „Metoda Lover Boy“. Tinerele sunt seduse de interlopi care apoi le păcălesc sau le obligă să se prostitueze. De obicei, este folosit şantajul – este filmat un act sexual sau un viol, iar fata este ameninţată că această filmare va fi făcută publică. Fetele sunt apoi „desfăcute“ pe pieţe din Marea Britanie, Germania, Olanda, Irlanda sau Italia. Conform altor studii, Rusia este una dintre „sursele“ din top 10 la nivel global, dar şi o mare piaţă de desfacere pentru sclavii umani; alte pieţe importante sunt reprezentate de America de Nord, de anumite ţări asiatice, dar şi de ţări precum Afganistan sau Irak.

O investigaţie de pe Tolo.ro dezvăluie numele a 10 ofiţeri implicaţi în traficul de fete şi de copii. Printre aceştia se numără poliţişti, comisari la Garda Financiară, procurori şi ofiţeri SRI. Articolul arată că reţeaua nu făcea doar exploatarea sexuală a unor fete fără apărare, ci şi trafic de persoane, către spaţiul UE, la un nivel care constituia un pericol la siguranţa naţională. Recunoaşterea celor 10 de la DIICOT ar fi trebuit să fie doar începutul dosarului ofiţerilor, aşa cum credea procurorul care-i cerceta, Olga Vrînceanu. Însă investigaţia a fost brusc stopată.

„Alexandra a sunat la statul român şi i-a răspuns statul paralel“

Ne mirăm, aşadar, când citim despre ineficienţa procurorilor şi a poliţiştilor din Caracal – despre care mulţi au speculat că nu poate fi explicată doar prin incompetenţă şi slabă pregătire. Şi când citim că operaţiunile de căutare a Alexandrei ar fi fost coordonate de clanuri interlope, care îi trimiteau pe poliţişti la adrese greşite. „Alexandra a sunat la statul român şi i-a răspuns statul paralel, o combinaţie letală de grupări mafiote, afacerişti cu bani publici, oameni ai legii umili şi limuzine Rolls-Royce de 400.000 de euro care străbat străzi de o sărăcie unde «ia-mă nene» te costă viaţa“, scrie portalul Libertatea.

Multe dintre victimele acestor reţele sunt copii. Presa a scris despre o reţea din Caracal care a obligat peste 30 de fete să se prostitueze – toate aveau vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Profit.ro scrie că mai mulţi cetăţeni americani şi austrieci aflaţi în interes de serviciu în România s-au numărat, în perioada 2011-2012, printre clienţii unei reţele de trafic de minore şi proxenetism din Caracal. Trei dintre austrieci au fost identificaţi în cadrul anchetei de atunci de către procurorii DIICOT, pe baza mărturiilor victimelor, şi au confirmat la audieri declaraţiile acestora în acest sens. Sursa acestei informaţii o reprezintă motivarea primei sentinţe de condamnare pronunţate de către Tribunalul Olt în această speţă.

Conform organizaţiei franceze pentru drepturile omului Terre des Hommes (citată de RFI), un număr de 6.000 de copii cu vârste cuprinse între 12 si 16 ani sunt taficaţi în fiecare an din Europa de Est către ţări occidentale. Cei mai mulţi dintre aceşti copii provin din România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite