„Marşul Unirii“ cu fraţii din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii, care au reprezentat "grosul" manifestaţiei, au scandat "Basarabia, pământ românesc"
Tinerii, care au reprezentat "grosul" manifestaţiei, au scandat "Basarabia, pământ românesc"

Aproape 2.000 de persoane, cei mai mulţi tineri sub 25 de ani, au participat ieri la „Marşul Unirii“, acţiunea în oglindă a unei manifestaţii similare ce a avut loc la Chişinău, pe 16 septembrie.

Spre deosebire de Bucureşti, în capitala Basarabiei, care are doar puţin peste 700.000 de locuitori, au ieşit atunci în stradă aproximativ 10.000 de unionişti.

Printre manifestanţii din Bucureşti s-au numărat tineri naţionalişti tunşi scurt şi hipioţi cu bundiţe, unii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, înfăşuraţi în steaguri tricolore, cu părul strâns în bentiţe tricolore sau doar cu cele trei culori pictate pe obraji.

Toţi au scandat: „România nu uita/ Basarabia e a ta!“. Coloana de unionişti a plecat din Piaţa Victoriei având în frunte ansamblul popular „Ştefan Vodă”, de la Căpriana, Republica Moldova, un grup de cobzari celebru dincolo de Prut.



Militanţii împătimiţii ai Unirii nu sunt foarte convinşi că România Mare va mai fi posibilă vreodată. Tudor „Cobzarul“, cum este cunoscut liderul grupului folcolric basarabean, crede că cele două ţări nu vor mai forma un singur stat decât în interiorul Uniunii Europene, atunci când se va ajunge la o „împăcăciune“ între marile puteri şi când „vor coincide interesele Rusiei şi ale Europei“.

Marşul Unirii
Tudor Ungureanu, poreclit Tudor Cobzarul (al doilea din dreapta)

Bărbatul nu-şi mai face de multă vreme iluzii, ştie că politicienii români sunt indiferenţi şi nici nu cunosc foarte bine problemele Basarabiei. „Am prieteni politicieni români, în PSD. Mulţi dintre ei mi-au spus: «Tudore, staţi cu ruşii, că vă e mai bine cu ei». Degeaba le-am explicat că la noi gazele sunt mai scumpe decât în Europa, ei tot cred că ruşii ne dau gaze naturale pe nimic“, spune, supărat, Tudor „Cobzarul“.

Familie de unionişti

În coloana care-a străbătut ieri centrul Bucureştiului s-au aflat şi două reprezentante ale unei familii de unionişti basarabeni cu tradiţie. Tatiana, în vârstă de 42 de ani, a venit la „Marşul Unirii“ tocmai din Italia. Basarabeancă născută la Cahul, Tatiana are şi cetăţenie română, iar în 2007, când România a intrat în UE, a plecat la muncă în străinătate.

Absolventă a Facultăţii de Medicină din Chişinău, Tatiana lucrează acum într-un cămin de bătrâni. Femeia crede în România Mare şi ieri, la Bucureşti, a mers în coloană alături de mama sa, Valentina Miron, de 63 de ani, fostă profesoară de matematică venită de la Chişinău ca să-i „sensibilizeze pe bucureşteni şi români, în general“, să le aducă aminte că „sângele nu se face apă“. Braţ la braţ, cele două au scandat alături de ceilalţi participanţi: „Trăiască/ Trăiască/ Trăiască şi-nflorească/ Moldova/Ardealul/Şi Ţara Românească“, la 200 de ani de când turcii au cedat Basarabia Rusiei ţariste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite