Sâmbătă, 15 octombrie 2016, ora 13:30, suntem aşteptaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, la Marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”. De ce? Organizatoarele explică:

HAIDEŢI LA MARŞ!

- Pentru că în fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sancţionate nici de comunitate, nici de statul român. Femeile sunt prizonierele unei culturi a violenţei în care victimele sunt sistematic decredibilizate, blamate şi stigmatizate.

- Pentru că 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014);

- Pentru că 27% din omoruri au avut loc în familie în 2015 (cf. datelor Ministerului Public);

- Pentru că 90% dintre victimele care cer ordin de protecţie sunt femei;

- Pentru că ordinul de protecţie continuă să rămână un instrument legal care nu oferă siguranţă reală victimelor violenţei, deşi a fost introdus în anul 2012;

- Pentru că fiecare acţiune de condamnare a violenţei împotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume în care femeile trăiesc în siguranţă.

- Pentru că sexismul, rasismul, clasismul, homofobia, sunt încă obstacole cu care trebuie să se confrunte femeile atunci când vor să reclame agresiunile şi abuzurile;

- Pentru că vrem să ne arătăm solidaritatea faţă de toate femeile care au fost sau sunt nevoite să supravieţuiască violenţei;

- Pentru că ne pasă şi nu mai acceptăm să fim complici cu agresorii prin tăcere;

- Pentru că vrem să denunţăm public violenţa asupra femeilor şi să condamnăm comportamentul agresorilor;

CE CEREM AUTORITĂŢILOR?

- Să existe un ordin de protecţie de urgenţă/ordin de interdicţie, emis de poliţie imediat după constatarea faptei, care să asigure o protecţie reală şi rapidă.

- Statul român trebuie să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor.

- Să existe personal specializat pentru astfel de situaţii, care să ţină cont de riscul de re-traumatizare a victimei.

- Să se înfiinţeze centre specializate pentru cazurile de viol şi violenţă sexuală, cu personal specializat care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.

- Să existe colaborare între instituţii ori de câte ori este tratat un caz de agresiune în familie, viol, hărţuire sexuală, exploatare sexuală. Poliţia, Justiţia şi sistemul medical trebuie să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere şi să raporteze agresiunea.

- Să existe mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.

CÂND?
Sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 13:30.

UNDE?
Piaţa Universităţii, lângă Parcul Colţea, de unde vom porni împreună către Muzeul Antipa.

CINE ORGANIZEAZĂ ACEST MARŞ?
Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor www.violentaimpotrivafemeilor.ro 

CUM VĂ PUTEŢI IMPLICA?
1. Vă aşteptăm să vă alăturaţi marşului pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor!

2. Vă invităm să aduceţi pancarte cu mesaje împotriva violenţei asupra femeilor.

3. Vă invităm să transmiteţi un mesaj video, foto sau scris, prin care să condamnaţi violenţa împotriva femeilor. Vă rugăm să postaţi mesajul cu hashtag #STOPVIF sau pe pagina Facebook a Marşului – Împreună pentru siguranţa femeilor!

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi!