Medicul Marius Geantă: Virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţierea
genomică e probabil tehnologia care a ajutat în cea mai mare măsură în această
pandemie, a afirmat cercetătorul.
Secvenţierea genomică e probabil tehnologia care a ajutat în cea mai mare măsură în această pandemie, a afirmat cercetătorul.

Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a vorbit despre noua variantă de coronavirus identificată în România, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, şi ar reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului. Expertul a arătat că virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la alta.

„Mutaţiile pot să apară şi vedem acum că această mutaţie asociată cu variantele din Africa de Sud şi Brazilia e prezent acum la cea din Marea Britanie. Asta ne arată că, de fapt, suntem în punctul în care nu ne mai uităm exclusiv către identificarea acestor variante despre oricare am vorbi. Trebuie să mergem prin secventierea genomica în detaliu pentru a putea să punem în evidenţă mutaţia ca atare sau alte mutaţii.Virusul se modifică pe măsură ce trece de la o persoană la altă, ceea ce e foarte important este că numărul de modificări potenţiale ale virusului este limitat. Informaţia genetică a virusului e considerabil mai mică decât a noastră, a oamenilor. Secvenţierea genomică ne permite să punem în evidenţă aceste modificări. Susţinem importanţa unui program naţional de secvenţiere, că să acopere aşa cum spune CE între 5 şi 10 % dintre probele pozitive, o secvenţiere care să vizeze identificarea variantelor şi mutaţiilor cunoscute, dar să aibă şi posibilitatea să se uite la posibile modificări ale virusului care pot să fie de interes. Suntem într-o luptă între aceste variante ale virusului şi sistemul imun al fiecăruia dintre noi, din această interacţiune rezultă modificări ale virusului", a spus Marius Geantă, pentru Digi24.

Potrivit acestuia, e o luptă între anticorpii produşi de vaccinul în sine şi comportamentul virusului care ar încerca să scape de aceşti anticorpi, interacţiuni ce rezultă modificări ale materialului genetic al virusului.

În contextul în care avem liberă circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană care implică şi o liberă circulaţie a virusului  avem nevoie de secvenţierea genomică care este tehnologia care a ajutat în cea mai mare măsură în această pandemie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite