Marijuana, cel mai consumat drog din Europa. Sorin Oprea, şeful Antidrog: „Şi canabisul este un drog periculos care provoacă dependenţă fizică şi psihică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul de droguri în rândul tinerilor a ajuns la cote alarmante FOTO Adevărul
Consumul de droguri în rândul tinerilor a ajuns la cote alarmante FOTO Adevărul

Canabisul este cel mai consumat drog atât în rândul adolescenţilor cât şi în rândul populaţiei generale, spune chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. Acesta arată că vârsta la care tinerii încep să consume droguri scade din ce în ce mai mult. De regulă, aceştia intră în contact cu stupefiantele de la 13 sau chiar 14 ani, existând inclusiv cazuri izolate de copii de 11 ani care au istoric de consum de droguri.

Oprea a explicat, cu ocazia conferinţei de presă care a închis proiectul „M...de la Morpheus”, realizat din fonduri europene, că sunt esenţiale campaniile de prevenire ale consumului de droguri în şcoli, prin promovarea unui stil de viaţă sănătos.

De altfel, chiar acesta a fost unul dintre obiectivului proiectului amintit, derulat de Fundaţia Familia şi Ocrotirea Copilului în Parteneriat cu ANA. Concret, 1.000 de elevi din cinci şcoli şi licee considerate la risc şi alese de organizatori, au fost ţinute lecţii deschise axate pe educaţie non formală şi discuţii libere purtate între tineri şi voluntari. Mai mult, la întâlniri au fost prezenţi şi foşti consumatori de droguri, care au putut vorbi din propria experienţă despre efectele devastatoare pe care drogurile le pot avea consumatorilor.

„Consumul de droguri este un subiect tabu în multe şcoli. Deşi elevii au fost iniţial reticenţi, modul în care s-a desfăşurat ora a avut un impact asupra lor”, a explicat Mirela Moaghen, consilier şcolar.

Centru de zi pentru foştii consumatori de droguri

Un alt obiectiv al proiectului a fost acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu istoric de consum de droguri, a explicat şi Mihail Carp, şeful FOC.

Acesta a explicat, pentru „Adevărul”, că cei 62 de beneficiari ai proiectului au putut merge în Centrul de zi deschis cu fonduri europene, unde au primit asistenţă psihologică şi socială. O parte din ei beneficiază în acest moment de cursuri gratuite de recalificare pentru a se putea integra în câmpul muncii.

„Vorbim inclusiv de cupluri, toţi sunt consumatori de droguri injectabile, aleşi din categoriile de risc. O parte au şi afecţiuni medicale precum HIV/SIDA sau hepatita B sau C”, a mai spus sociologul Mihail Carp, adăugând că spera ca acest proiect să fie extins şi la alte judeţe, măcar pe partea de prevenire din şcoli.

E o falsă idee că marijuana nu provoacă dependenţă

La rândul său, şeful Antidrog a precizat că grupurile ţintă trebuie coborâte ca şi vârstă. „Rezultă o vârstă de consum mai mică în ultima perioadă, aceasta cantonându-se ca şi formă de debut la 12 - 13 ani. Sunt foarte mulţi copii care debutează în consumul de alcool şi tutun la vârste fragede, este un lucru care ne îngrijoreze. Asta pentru că alcoolul poate reprezenta primul pas în consumul de droguri ilegale”, a explicat Sorin Oprea.

Potrivit acestuia, faptul că etnobotanicele nu au mai fost vândute în magazinele de vise a dus la scăderea consumului. Însă, comerţul a fost mutat pe Internet, de unde tinerii îşi pot procura asemenea produse.

„În momentul de faţă, ca prevalenţă de consum, canabisul se află pe primul loc, iar faptul că au existat aceste tendinţe de a aduce în discuţie canabisul pe o componentă cum că nu ar produce aceleaşi efecte asupra organismului ca şi drogurile de risc, cum sunt heroina, cocaina sau amfetaminele, este o falsă idee. Şi canabisul reprezintă un drog periculos, care dă dependenţa de ambele tipuri, şi cea psihică şi cea fizică”, a declarat şeful ANA.

În iunie, ANA achiziţionează seringi pentru consumatori

În ceea ce priveşte degradarea organismului, ea apare în timp, în funcţie de frecvenţa cu care se consumă canabisul, arată specialistul. România se încadrează din acest punct de vedere în tendinţele europene.

„La nivel european se conturează o concluzie clară: la fel ca şi în România, canabisul este cel mai consumat drog, în timp ce se remarcă o scădere a consumului de heroină”, a completat Oprea.

Chestorul a adăugat că ANA colaborează cu asociaţii precum Carusel şi ARAS în programul de schimb de seringi. „Din cauza inexistenţei seringilor infectarea cu HIV SIDA şi hepatitele B şi C dar şi cu tuberculoză a fost ridicată. Am reuşit acum să avem o stabilizare. Avem bani alocaţi pentru achiziţionarea de seringi, ele vor fi distribuite cu ajutorul celor două ONG-uri partenere, în conformitate cu necesităţile şi cu procedurile din sistem”, a conchis şeful Antidrog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite