MApN va duce greul campaniei de vaccinare anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioanele militare vor transporta vaccinul către centrele regionale de depozitare FOTO MApN
Avioanele militare vor transporta vaccinul către centrele regionale de depozitare FOTO MApN

Militarii vor transporta, depozita în condiţii speciale, doza şi păzi vaccinurile de la sosirea în ţară şi până la administrarea către cetăţeni. Totul într-o cursă contra cronometru pentru că unele vaccinuri expiră în 45 de zile

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis ca Ministerul Apărării Naţionale (MApN) să aibă rolul central în campania naţională de vaccinare anti-COVID-19. Concret, militarii vor asigura, între altele, prin structurile de specialitate, logistica necesară desfăşurării acestei campanii la nivel naţional.

În primul rând,  au fost identificate centrele de depozitare în condiţii speciale a dozelor de vaccin care necesită condiţii de stocare la temperatura de -80°C, centrul principal fiind Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Apoi, şase spitale militare de urgenţă (de la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa) au fost desemnate drept centre regionale de depozitare, a transmis MApN.

Surse militare au declarat că, în cazul în care în România va ajunge un tip de vaccin care necesită temperaturi extrem de joase de stocare, iar serul este transportat în recipiente mari şi nu în doze individuale, aceste centre regionale de stocare, dar şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” vor avea şi rolul de realiza dozarea. După această operaţie, vaccinul mai poate fi stocat încă cel mult 5 zile într-un lanţ de frig obişnuit, între -3 şi +6 grade, până la administrarea către cetăţeni. 

Şi Forţele Aeriene sunt implicate

Totodată, MApN va asigura transportul dozelor de vaccin cu mijloace terestre şi aeriene, de la sosirea în ţară a acestora către centrele regionale de depozitare şi va sprijini distribuţia către centrele vaccinare din ţară şi echipele de vaccinare cu resursă umană calificată. 

Aceleaşi surse au mai declarat că transportarea vaccinurilor de la Bucureşti până la centrele regionale vor fi folosite aeronavele de transport Alenia C-27J Spartan şi Lockheed C-130 Hercules ale Forţelor Aeriene Române. Ulterior, până la centrele de distribuţie, serul va fi transportat de militari pe cale rutieră. 

Concret,  vaccinul va fi administrat etapizat populaţiei, la locul de muncă în cazul medicilor şi personalului medical sau în centre special amenajate, inclusiv „drive-through”. Totul sub organizarea militarilor care vor asigura şi paza întregului lanţ de distribuţie al vaccinului, de la intrarea în ţară şi până la beneficiarul final.

Nu este loc de eroare

Efortul logistic al MApN  este unul apreciabil dacă avem în vedere că, de la fabricare până la administrare timpul este limitat pentru că vaccinul expiră în 45 de zile. Practic, militarii vor fi obligaţi să dezvolte un lanţ de distribuţie care nu are voie să se „gripeze” pentru că serul nu ar mai putea fi utilizat. 

„În urma şedinţei de coordonare, a reieşit foarte clar că succesul campaniei va depinde nemijlocit de o colaborare foarte bună şi coerentă a tuturor instituţiilor responsabile de elaborarea şi implementarea strategiei de vaccinare. De asemenea a fost subliniat, încă o dată, că partea de comunicare reprezintă aspectul foarte important care asigură îndeplinirea cu succes a misiunii pe care Ministerul Apărării Naţionale şi-a asumat-o în cadrul acestui demers naţional de o importanţă strategică pentru România”, a comunicat MApN.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite