„Mândru că sunt violator“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E imposibil de crezut, e auto-flagelant de acceptat, dar există printre noi oameni care se declară mândri că sunt violatori. Replica „sunt mândru de ce am făcut” aparţine unui dintre tinerii vasluieni care au violat o tânăra mutilând-o fizic şi emoţional. Şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18-27 ani, au  distorsionat viaţa unei tinere femei.

Evit să folosesc „au distrus o viaţă”, pentru că i-aş aduce un deserviciu emoţional tinerei şi e ultimul lucru pe care ar trebui să îl audă. 

Violul este, fără îndoială, cea mai gravă atingere a celuilalt. E pătrunderea în corpul altuia şi ponegrirea acestuia. Nu întâmplător, violul este folosit ca tortura şi, în context de război, ca o formă de reglare a puterii în afara frontului convenţional. Nu există niciun atentat mai profund anihilator într-un război decât să siluieşti femeile inamicului. Cazul Bosnia e un moment al istoriei recente şi neincheiate în care violul a fost instituţionalizat, existând chiar un  orrdin militar care legifera violul asupra musulmancelor bosnicere(Gutmann, p.68). Altfel spus, soldaţi sârbi anonimi au abuzat femei musulmane bosnice, transfomandu-le în victime absolute, tocmai pentru că avea dreptul, ba chiar îndatorirea de a o face. Erau „conjuraţi” să violeze. Am avut privilegiul – deşi e un cuvant atât de inadecvat! – de a cunoaşte câteva femei bosniece care au organizat un grup de sprijin şi trăiesc împreună cea mai dureroasă formă de recuperare colectivă şi de reîntregire emoţională. Mă urmăresc obsesiv cuvintele uneia dintre ele, care a povestit la adăpost de răul trecut, ca într-un gineceu al feminităţii, alături de femei vctime şi de alte femei non-victime, venite într-o vizită comodă - ca mine, de pildă - că ar fi ales moartea „de o sută de ori”.

Victima unui viol este victima absolută. Corpul victimei este batjocorit, vulnerabilizat, fragilizat iremediabil. Tânăra femeie violată până la leşin de: Burada Silviu, Avadanei Silviu, Bolboceanu Petrică, Burlacu Paul Andrei, Surleac Ioan, Rotaru Alin  Dumitru şi Boicu Ionuţ Bogdan este victima absolută. Nu voi evita să îi numesc pe cei şapte tineri violatori, nu agresori. Aşa cum viaţa tinerei femei va fi decisv marcata de traumă, ar fi echitabil ca vieţile celor şapte violatori să fie deopotrivă afectate într-un mod esenţial. Doar că, în luna aprilie, judecătorii vasluieni au dispus plasarea violatorilor în arest la domiciliu ca acum să fie plasaţi sub control judiciar. Altfel spuns, violatori în libertate. Libertate aproximativă, e drept, dar libertate maximală în context. Dupa pronunţarea hotărârii, cei doi judecători care au dispus eliberarea violatorilor au parasit din senin oraşul Vaslui. Probabil, copleşiti de mustrări de conştiinţă.

 România, ţara în care violatorii au grupuri de sprijin pe Facebook! 

E redundant să explic de ce e o decizie fundamental greşită, de ce nu poţi găsi vreo breşă de interpretare care să-i exonereze pe violatori. De ce e e un tip de vină de care nu poţi şi nu trebuie să fii expiat. De ce o  femeie e mutilată emoţional şi fragilizată fizic, iar violatorii ei îşi pot continua viaţa înr-un firesc. Ba mai mult, nişte violatori care nu arată nicio urma de smerenie, de remuşcare, de regret.  Le-am văzut  feţele şi am surprins în poze grimasele unora dintre ei: o bucurie tâmpă, vecină cu demenţa. O tinereţe trusfaşă, indecentă, periculoasă. Dovada că nu au înţeles nici acum ce au făcut. Nici nu au cum, judecatorii le-au redat libertatea şi viaţa. Mai mult, Dorina Burada, mama unuia dintre violatori, a creat pe o reţea socială un grup de sprijin pentru fiul ei, violatorul. România, ţara în care violatorii au grupuri de sprijin pe Facebook! La o lectură superficiala a textelor postate pe acest grup, ai impresia ca e un grup de violatori latenţi: „Hai să susţinem un pic baieţii din Văleni ! ! ! Susţinem Reforma: «Nu meritam 5 ani pentru 5 minute ! ! !». «Vrem pedeapsa egala cu durata plăcerii ! ! !». Nu se cheamă VIOL, este doar SEX SURPRIZA!"( Mesaje semnate Răzvan Rău).

Notă: „ Mai bine muream de o sută de ori decât să fiu violată“ sunt cuvintele-mantra pentru multe femei, oricât de tulburător ar suna. Am folosit, în acest text, cuvântul „violator” de peste douăzeci de ori; am făcut-o programatic, nu am căutat intenţionat sinonimie, pentru că, în realitate, nu există niciun alt cuvânt care să descrie perfect categoria din care fac parte aceşti oameni. Un violator în libertate, nepedepsit, nesmerit, impenitent rămâne, însă, un violator. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite