Mână bionică pentru militarul rănit grav într-o explozie. Florinel Enache va putea lucra pe calculator şi va putea conduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâna bionică a fost achiziţionată în 2013 FOTO Spitalul Militar Central
Mâna bionică a fost achiziţionată în 2013 FOTO Spitalul Militar Central

Sistemul medical militar a înregistrat o premieră naţională, după ce doctorii de la Spitalul Militar din Capitală i-au montat militarului Florinel Enache (foto), grav rănit în Afganistan în urma unei explozii care l-a lăsat fără picioare şi fără braţul stâng, o mână bionică. Proteza, achiziţionată din fonduri puse la dispoziţie de Statul Major al Forţelor Terestre, a fost montată în perioada 23 - 27 iunie 2014 de chirurgii români.

Cu ajutorul protezei, bărbatul va avea posibilitatea să realizeze mişcări multiple, de fineţe. El va putea lucra inclusiv pe calculator, va avea posibilitatea să conducă un automobil omologat pentru persoane cu handicap locomotor şi va putea derula inclusiv activităţi mecanice.

„Intervenţia de montare a protezei a durat patru zile pentru că trebuia ca aceasta să corespundă unei serii întregi de parametri fizici, funcţionali şi de circuite electrice şi informatice. Ansamblul de dispozitive medicale cot-mâna bionică funcţionează la parametri optimi, pacientul având la dispoziţie o serie de programe de calculator pe care le va instala treptat, pe măsură ce va reînvăţa o serie de mişcări pe care le va efectua până la momentul tragediei”, a declarat Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Militar Central.

Cum funcţionează proteza

Potrivit acesteia, cotul bionic preia impulsurile nervoase de la nivelul bontului şi le converteşte prin intermediul soft-urilor instalate la acest nivel şi le transmite pe circuit electric către mâna bionică, cea care pune în mişcare comandată degetele, articulaţia mâinii, palma şi implicit cotul”, a subliniat Oana Ciobanu, adăugând că procedurile de cerere de oferte în vederea achiziţionării unei proteze bionice au început în august 2013, oferta câştigătoare fiind adjudecată o lună mai târziu.

„Cazul lui Florinel este un exemplu şi o motivaţie în a nu ceda în faţa birocraţiei inerente, iar pentru mine, faptul că acesta a putut să mă salute cu mâna protezată integral va fi o imagine care mă va determina să nu cedez în faţa provocărilor şi să merg până la capăt în implementarea unui proiect ce vizează recuperarea medicală a camarazilor noştri”, a declarat şi col. dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul Spitalului Militar Central.

Românul a fost rănit în urma unei deflagraţii a unui dispozitiv explozibil improvizat, pe timpul executării unei misiuni de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, Kabul-Kandahar.

Mai puteţi citi:

Fotoliu rulant de 31.000 de dolari pentru militarul vrâncean Florinel Enache, rănit în Afganistan

Banii au fost alocaţi din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, la propunerea  ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

Barack Obama l-a vizitat pe militarul român Florinel Enache, rănit în Afganistan

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a postat pe Facebook o fotografie cu liderul de la Casa Albă în salonul subofiţerului român.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite