Mămuca, odrasla şi mândria prostească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Pe Facebook, toate mamele ale căror loaze au luat bacul, printr-un miracol, s-au întrecut în a etala notele progeniturilor.”  FOTO libertatea.ro
„Pe Facebook, toate mamele ale căror loaze au luat bacul, printr-un miracol, s-au întrecut în a etala notele progeniturilor.”  FOTO libertatea.ro

De când s-a terminat bacul cum-necum, oraşul, Facebook-ul şi lifturile crapă de atâtea mame care împroaşcă lacrimi de emoţie. Pasămite copiii lor au luat examenul. Interlocutorii ţopăie de bucurie şi solidaritate, respectiv dau like-uri.

O vecină m-a oprit zilele trecute să-mi spună că n-a fost în viaţa ei mai fericită: băiatul ei a luat bacalaureatul şi chiar cu note mari, 5.85, 6.40 şi 6.25. La început am râs, credeam că faza cu notele mari e o glumă cu profund caracter autoironic, vorb-aia. Dar imediat după asta, nu ştiam cum să-mi înghit la loc hăhăiala, tocmai efectuasem o gafă. Ea chiar era mândră, vorbea cât se poate de serios. Am felicitat-o călduros şi m-am evaporat până nu-mi trăgea o geantă-n cap.

Pe Facebook, toate mamele ale căror loaze au luat bacul, printr-un miracol, s-au întrecut în a etala notele progeniturilor. Aproape nicio medie nu trecea de 6.40, cam aşa. Una se lăuda că, drept recompensă pentru geniala prestaţie a puiului ei la examen, i-a cumpărat maşină. Cu ani în urmă, dacă te procopseai cu asemenea medie, nu numai că nu-ţi lua nimeni maşină, dar mâncai şi-o cafteală plină de elocvenţă.

Însă cine suntem noi, boşorogii de azi, ca să judecăm mlădiţele parveniţilor duşi cu capul, care îşi imaginează că le fac un bine copiilor dacă-i pupăcesc de câte ori reuşesc să treacă în sfârşit clasa? Adevărul e că noi avem doar argumente care ăstora de azi li se par penibile. Mai zici şi-aşa: într-o lume în care orice bou încălţat şi orice ţoapă repetentă (dar cu fund premiant) sfidează copiii serioşi, cam ce pledoarie ar putea aduce mama sau tata, ca să-i îmbrâncească spre şcoală?

Lucruri pentru care cândva părinţii intrau în asfalt de ruşine au ajuns azi poveşti bubuite prin megafon în tot târgul: al meu deştept, a luat 5.30, a mea a luat examenul la agenţia de fotomodele, a mea a terminat zece clase şi s-a măritat cu un prostovan bogat! Aplauze generale, zaiafet şi beţie festivă.

Am auzit o mămucă leşinată de mândrie că fiul ei are un job bun în Spania, la o mare corporaţie - fiindcă aşa este el, un adevărat profesionist. Şi, ca să ne facem o idee despre cât de sus a ajuns beizadeaua, ne-a adus şi argumentul: patronul îl plăteşte atât de bine şi îi dă atâta amar de concediu, încât el vine în România în fiecare lună. Şi niciodată nu-i cu mâna goală, e băiat bine crescut, aduce acasă cel puţin o maşină şi câteva camere video şi laptopuri! Şi nu aduce orice laptopuri, mânca-l-ar mama, ci din alea bune, care au deja instalate pe ele poze cu diverse familii.    

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite