Mamele tinere pot avea un sprijin real: trusoul pentru bebeluşii lor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am depus un proiect de lege la Senat prin care mamele tinere vor beneficia de un trusou pentru bebeluşii lor, în valoare de 750 de lei. Practic, deşi ideea nu este nouă şi am mai văzut iniţiative în trecut prin care Statul se implica în acordarea acestor ajutoare, fie valoarea totală a trusoului era prea mică faţă de realitatea pieţei, fie dura prea mult până când statul reuşea să ofere aceste ajutoare tinerelor mămici.

Problema de la care am plecat în elaborarea proiectului de lege: statisticile îngrijorătoare

Statisticile familiei din România sunt îngrijorătoare. Abandonul copiilor la naştere, numărul crescut de mame minore şi scăderea natalităţii sunt problemele extrem de sensibile cu care se confruntă România, la ora actuală. România se află pe locul I la nivel european atunci când vorbim despre mamele de până în 15 ani: în fiecare an aproximativ 700 de fete devin mame înainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de naşteri sunt copii care au mame între 15 şi 19 ani. În plus, nivelul de trai al acestor tinere mămici, de cele mai multe ori este unul scăzut sau foarte scăzut.

Soluţia imediată: un sprijin util

M-am gândit cum pot fi protejate aceste mămici, în primă fază. Şi soluţia cea mai bună şi utilă este acordarea unui trusou pentru bebeluş. Desigur, îmi dau seama că prin această lege nu rezolvăm dintr-o dată şi miraculos problema numărului mare de mămici minore sau problema natalităţii din România, însă este un prim pas esenţial pe care Statul îl face pentru a proteja familia. Procedura este destul de simplă: trusoul va fi achiziţionat de stat, valoarea nominală fiind undeva în jurul sumei de 750 de lei şi va fi oferit în spitale sau în stările civile. Conform proiectului de lege, trusoul pentru nou-născuţi este un ajutor propriu-zis părinţilor, tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei pentru îngrijirea nou-născutului cu produse de îngrijire şi/sau lenjerie de primă necesitate. Părintele, tutorele, curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoana căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, trebuie să opteze pentru primirea în mod gratuit a unui pachet-trusou pentru nou-născut. Pachetul trusou pentru nou-născut se acordă o singura dată din oficiu, la momentul externării din spital/maternitate sau împreună cu eliberarea certificatului de naştere, după caz.

Când va intra legea în vigoare

M-am bucurat sincer să găsesc sprijin solid în colegii mei din Parlament, indiferent de culoarea politică. Practic, legea va fi votată de Camera Deputaţilor imediat cum va trece de Senat. Sunt încrezătoare că parcursul proiectului va fi unul foarte direct şi rapid pentru ca aceste ajutoare să fie trimise cât mai repede cu putinţă tinerelor mămici. Mulţumesc şi prin această ocazie tuturor colegilor mei care au lăsat luptele politice la o parte şi au înţeles că tinerele mămici trebuie să fie cât mai bine protejate de către Stat. Din punct de vedere cronologic, trag speranţe că nu vor trece mai mult de două luni din momentul în care Parlamentul se reuneşte din vacanţă până când vom vedea această lege implementată şi primele mămici îşi vor fi primit trusourile.

Toate mămicile beneficiază de acest trusou

Am convenit, încă de la bun început, că un ajutor nu trebuie să fie încadrat în nicio limită. Motiv pentru care toate mămicile vor beneficia de acest trusou, în mod egal, indiferent de categoria socială din care fac parte sau de categoria de venit la care sunt încadrate. Atunci când se vor externa, proaspetele mămici vor primi o saltea pentru înfăşat, o pătură, haine, produse pentru baie, un termometru, scutece şi lapte praf.

În loc de concluzie

Prin paşi fermi ca acesta vom face România bine! Celula de bază a societăţii este familia, iar o familie aflată la început de drum trebuie să fie ajutată prin orice căi posibile!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite