Majoritatea şcolilor din mediul rural nu au cabinete medicale

Majoritatea şcolilor din mediul rural nu au cabinete medicale

FOTO: Arhivă

Nouă din zece spitale şi unităţi asimilate spitalelor funcţionează în mediul urban, potrivit publicaţiei „Activitatea unităţilor sanitare” elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS). Analiza scoate în evidenţă faptul că, în mediul rural, sunt foarte puţine cabinete medicale şi stomatologice în unităţile de învăţământ din toată ţara.

În 2018, 99,6 % dintre cabinetele stomatologice şcolare şi 99,1% dintre cabinetele medicale şcolare, precum şi toate cabinetele medicale şi stomatologice studenţeşti sunt în mediul urban, potrivit datelor apărute în publicaţia „Activitatea unităţilor sanitare” elaborată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Tot în mediul urban funcţionează 85,5% dintre cabinetele stomatologice independente, 86,8% din cabinetele independente de medicină generală, 96,2% dintre cabinetele medicale independente de specialitate şi 94,9% dintre alte tipuri de cabinete medicale (cabinete de medicina muncii, cabinete de întreprindere, cabinete de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă etc.). Tot în oraşe se găsesc şase din 10 cabinete independente de medicină de familie.

„Distribuţia reţelei unităţilor sanitare pe medii de rezidenţă evidenţiază faptul că reţeaua sanitară s-a dezvoltat, în principal, în mediul urban, unde s-au regăsit: 91,3% din numărul total de spitale şi unităţile asimilate spitalelor şi 93,2% din totalul ambulatoriilor integrate spitalelor şi al ambulatoriilor de specialitate, 97,8% din totalul dispensarelor medicale, 98,1% din totalul policlinicilor, 98,2% din centrele medicale de specialitate, 97,4% din unităţile de ambulanţă, transport pacienţi şi SMURD, precum şi toate centrele de sănătate mintală, centrele de transfuzie sanguină şi sanatoriile TBC", mai precizează sursa citată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: