Majestatea Sa Margareta şi Crucea Roşie Română

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o cameră a Palatului Elisabeta s-a aşezat în faţa unui calculator şi o voce blândă şi calmă, cu îngrijorare şi confuzie s-a adresat românilor, vorbind despre noul coronavirus Covid-19, despre singurătate, nesiguranţă şi tristeţe dar şi despre speranţă

Joi 26 martie, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi-a aniversat ziua de naştere. Nu şi-a sărbătorit-o într-un mod fastuos. Dimpotrivă, a făcut ceva mult mai drag şi special, simplu şi bun. Dintr-o cameră a Palatului Elisabeta s-a aşezat în faţa unui calculator şi o voce blândă şi calmă, cu îngrijorare şi confuzie s-a adresat românilor, vorbind despre noul coronavirus Covid-19, despre singurătate, nesiguranţă şi tristeţe dar şi despre speranţă despre legătura pe care o poartă zilnic cu angajaţii Casei Regale, ale Fundaţiei şi ale Crucii Roşii Române.

Din anul 2015, MS Margareta este preşedintele Crucii Roşii Române, organizaţie care de 144 de ani, a fost alături de populaţie, în prima linie a asistenţei umanitare, în cele mai dificile perioade – inclusiv două războaie mondiale. Pandemia coronavirus de acum nu face exceptie. Mii de voluntari (peste 7.900) lucrează în întreagă ţară, multi dintre aceştia fiind tineri elevi si studenti.

În primele zile ale anului 1990, fiica Regelui Mihai, M.S. Margareta a ajnus rapid în România cu ajutoare pentru săraci şi bolnavi, copii şi vârstnici. Ulterior a pus bazele fundaţiei care îi poartă numele, în toţi aceşti ani numărându-se peste 180.000 de persoane vârstnice au primit sprijin din partea Fundaţiei.

De fapt întrega viaţă a lucrat pentru în mediul socio-medical. După ce a absolvit Universitatea din Edinburgh, în 1974, obţinând o licenţă în Sociologie, Ştiinte Politice şi Drept Public Internaţional, a lucrat  specializându-se în sociologie medicală şi politici de sănătate publică.

În anii următori a lucrat în programe de cercetare coordonate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care aveau ca scop să elaboreze  recomandări de politici de sănătate şi proiecte de sănătate preventivă, iar din 1983 s-a mutat la Roma unde a lucrat la o campanie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriţie şi eradicare a sărăcie.

Vineri, 27 martie citeam cum 1 milion de măşti sanitare au ajuns la Crucea Roşie fiind distribuite instituţiilor precum armată, ISU, IGI, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală şi filialelor de Cruce Roşie din toată ţara pentru a fi folosite de personalul angajat şi de voluntarii care intră în contact direct cu persoanele afectate de COVID-19. Valoarea achiziţiei de măşti sanitare este de 794 000 euro şi a fost realizată cu sprijinul financiar al mai multor companii naţionale: printr care Romgaz, Olil Terminal, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, CONPET SA Electrica Furnizare.

Crucea Rosie Română anunţa că a primit de la persoane juridice donaţii in în valoare de 2.600.000 euro şi a achiziţionat 375.000 de mănuşi de protecţie, 300 combinezoane, 1130 litri dezinfectanţi distribuiţi deja. A demarat achiziţii pentru: 10 aparate de testare rapidă COVID-19, 300 de kituri pentru aparatele de testare rapidă cu care se pot testa 7000 de persoane, 5 ventilatoare mecanice, iar pentru 5 centre de carantină (jud. Timis, Satu-Mare, Salaj, Vrancea,  Bucureşti) a asigurat din depozitele proprii produse de igienă, apă, lenjerii, produse de curăţenie, paturi, etc.

Casa Regală are o activitate bogată socială şi umanitară în mod permanent. Pe 19 martie Palatul Elisabeta emitea un comunicat prin care punea la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă 53 de spaţii de cazare individuale din clădirile de pe Domeniul Regal Peleş pentru persoanele care se vor afla în carantină. Tot săptămâna trecută 50 de copii din Săvârşin au primit rechizite pentru studiul la domiciliu

Astăzi în drum spre farmacie am privit ceasul, era chiar intervalul orar când le este permis vârstnicilor să se deplaseze în afara casei. I-am privit cum s-au oprit în parc şi pentru câteva clipe unii dintre ei s-au aşezat pe câte o bancă. Era singura lor oră când ieşeau din casă. Şi cât de mult contează. Cât de greu este să fii vârstnic, să te lupţi cu singurătatea, boala şi neputinţa, iar acum şi acea scăpare din singurătate, acea mică plimbare pe străzi să fie restricţionată.

Cum putem fi de folos?

Prin mai multe motode. Astăzi, 3.7 milioane de vârstnici sunt nevoiţi să se izoleze în casă. Este obligaţi noastră de a ajuta pe cei care nu mai au pe nimeni aproape. Fundaţia Regală Margareta a României a creat un Fond special pentru bătrâni pentru a răspunde nevoilor urgente. Cel mai simplu şi direct mod este trimiterea unui SMS 2 euro lunar cu textul ”SINGUR” la 8844, de asemenea e pot face donaţii online pe www.frmr.ro

Telefonul Vârstnicului  

Telefonul Vârstnicului este singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată vârstnicilor din toată ţara, accesibilă din orice reţea, disponibilă de luni până vineri în intervalul orar 8–20, şi sâmbăta în intervalul 8-16.

Persoanele vârstnice pot apela pentru consiliere psihologică şi sprijin emoţional, cât şi pentru plasarea de comenzi cu livrare la domiciliu, la numărul 0800-460-001

 La Multi Ani, Custodelui Coroanei !

  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite