Motto: Presa este câinele de pază al democraţiei. Citiţi şi gândiţi!

Pe 3 mai a fost Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

În ţara noastră, libertatea presei a fost meţionată sporadic, în media, de către câţiva jurnalişti, fiind ignorată făţiş de autorităţi, putere, politicieni-instituţii şi oameni care profită şi se folosesc cel mai mult de presă. Mai mult, la Parlament, unii demnitari au avut preocupări importante-legiferarea corupţiei şi eliberarea corupţilor din închisori. Activitate reliefată şi dezbătută aprig în presă. Aceeaşi presă care developat adoptarea celebrei OUG 13, din ianuarie şi a scos la lumina opiniei publice ”noaptea ca hoţii”.

Din păcate, presa actuală românească are mari probleme.

Jurnalismul liber în România este constrâns şi limitat în special, de lipsa resurselor materiale şi financiare pentru a se dezvolta. Mai mult, presa liberă nealiniată, echidistantă  nu este încurajată în nici un fel, nici de autorităţile statului, nici de potenţiali investitori. Pe acest fond, multe canale media echilibrate au fost nevoite, forţate să se închidă, multe ziare au renunţat la print şi chiar au dispărut de pe piaţă. Mulţi jurnalişti oneşti, corecţi, profesionişti nu doar că au fost nevoiţi să renunţe la profesie, ba, chiar au rămas fără slujbe, pe drumuri.

Unii ziarişti curajoşi sunt supuşi intimidărilor şi ameninţărilor. Alţii aşa zis jurnalişti au abandonat corabia în derivă a presei, au trecut în tabăra opusă, a politicienilor, a serviciilor, au devenit consultanţi, oameni de afaceri, demnitari înalţi! Câţiva au ajuns după gratii, iar unii în prezent, dau cu subsemnatul la DNA ori au procese în justiţie, fiind acuzaţi de corupţie.

De câţiva ani, în România s-au înmulţit cu dedicaţie, s-au dezvoltat ca râia, canale media substituite interesului mafiot, corupt, politicianist susţinute şi finanţate de aşa zis moguli, mari penali şi corupţi cu gulere albe.

Presa românească este cangrenată de tonomate, manipulatori de profesie, ofiţeri acoperiţi sau descoperiţi, falşi jurnalişti, părerologi, aşa zişi formatori de opinie şi tot felul de alte vedete, care otrăvesc permanent mediul şi societatea românească. Din cauza acestei cangrene, credibilitatea şi mai ales onestitatea jurnalistică sunt grav afectate. Opinia publică are mari semne de îndoială privind presa românească. Societatea românească în ansamblu, este afectată grav de această toxicitate a presei.

La ora actuală, România are nevoie mai mult ca oricând de dezvoltarea, sprijinirea şi încurajarea unei prese în slujba adevărului şi a oamenilor cinstiţi. Dat fiind starea actuală a presei româneşti şi influenţa majoră a acesteia asupra societăţii este firesc să ne punem întrebari şi să ne gândim: Este necesară susţinerea presei independente şi libere, în România? Avem nevoie de jurnalişti oneşti în slujba adevărului şi cetăţenilor sau de tonomate manipulatoare?

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare şi educare corectă, când presa nu mai este de partea legii şi de partea cetăţenilor Democraţia este în pericol.

În comparaţie cu autorităţile române, Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis un mesaj important cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, 3 mai.

Democraţia autentică nu poate exista fără libertatea presei.

Ca fost jurnalist, ştiu că este esenţială capacitatea de a lucra independent. Fără această libertate nu poate exista control politic, transparenţă, luptă împotriva corupţiei, bună guvernare sau libertate de decizie. Din acest motiv, Uniunea Europeană este cel mai puternic protector al acestui drept fundamental în întreaga lume.

„Din păcate, organizaţia „Reporteri fără Frontiere” avertizează că libertatea presei este mai ameninţată ca oricând! Potrivit mai multor rapoarte, jurnaliştii sunt intimidaţi - nu doar în regimurile autoritare - ci şi în ţări considerate democratice. Chiar în vecinătatea noastră, Turcia a devenit „cea mai mare închisoare pentru jurnalişti din lume”. Potrivit Centrului pentru Libertate din Stockholm, aproape 200 de jurnalişti au fost arestaţi şi 150 instituţii media au fost închise în urma loviturii de stat de anul trecut. Mulţi jurnalişti sunt în închisoare şi oprimaţi în China, Rusia, Belarus şi ţări din America Latină, Africa sau Asia.

Parlamentul European îi va apăra mereu pe cei care fac cunoscute nedreptăţile, condamnând orice fel de încercare de a cenzura jurnaliştii! Prin urmare, solicit din nou eliberarea imediată nu numai a jurnalistului turco-german Deniz Yücsel, ci şi a celor care au fost deţinuţi în mod nedrept în întreaga lume pentru că îşi făceau meseria.

Când vorbim despre libertatea presei, trebuie să ne uităm şi la internet. Este o sursă de cunoaştere în aceeaşi măsură în care este şi un motiv de preocupare. Aproape jumătate dintre europeni se informează din social media. Acest lucru a făcut ca difuzarea de ştiri false să fie mult prea uşoară.

Preocupările sunt în creştere faţă de dezinformare şi discursul instigator la ură, folosite pentru promovarea radicalizării şi a fundamentalismului, în special în rândul tinerilor. Împreună cu jurnaliştii ataşaţi principiilor etice, trebuie să promovăm o mai mare responsabilizare a platformelor online.

Astăzi trebuie să ne amintim şi să aducem un omagiu tuturor jurnaliştilor care au murit sau au fost închişi pentru angajamentul lor de a oferi cetăţenilor adevărul.

Libertatea lor este esenţială pentru a face lumea un loc mai bun. Astăzi vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri în această luptă. Parlamentul European va fi întotdeauna de partea voastră.”