Mai multe medicamente pentru epilepsie riscă să dipară de pe piaţă: „Crizele vor reapărea şi ne vor pune viaţa în pericol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din medicamentele antiepileptice au fost retrase de pe piaţă, atrage atenţia Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare. Decizia a venit ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback, însă ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu i-a asigurat pe pacienţi că vor exista discuţii cu reprezentanţii companiilor farmaceutice în perioada următoare.

„Am fost anunţaţi de mai multe companii farmaceutice că, din primele luni ale anului 2015, nu mai pot susţine vânzarea acestor medicamente în România, astfel că ele vor mai fi disponibile doar până la epuizarea stocurilor din farmacii”, a declarat Adela Chirică, preşedintele Asociaţiei pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare, citată de Mediafax.

Potrivit acesteia, în cazul pacienţilor cu epilepsie, întreruperea tratamentului duce la reapariţia crizelor.

„Tratamentul standard pe care îl ia un astfel de copil este compus din trei-patru antiepileptice, iar crizele pe care le face chiar şi în aceste condiţii îi pot pune viaţa în pericol. Din aceste patru medicamente, unul oricum nu se comercializează în România, pentru că producătorul farmaceutic nu are interes, din cauza preţului mic, iar alte două vor fi retrase de pe piaţă în 2015. Este o situaţie absolut disperată”, a adăugat Chirică.

Stocuri suficiente pentru continuitatea tratamentului

Pe de altă parte, ministerul Sănătăţii a cerut deja Agenţiei Naţionale a Medicamentului să verifice situaţia punerii pe piaţă a medicamentelor antiepileptice.

„Din primele informaţii pe care le-a primit domnul ministru de la Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale există în acest moment stocuri suficiente pentru continuitatea tratamentului pacienţilor. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu se va întâlni, în perioada imediat următoare, cu reprezentanţii companiilor farmaceutice implicate pentru evaluarea situaţiei şi identificarea soluţiilor, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit”, a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, citată de Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite