Mai mulţi copii cu cancer vor putea fi trataţi la Institutul Oncologic Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România sunt înregistraţi aproximativ 5.000-6.000 copii cu cancer FOTO: Shutterstock
În România sunt înregistraţi aproximativ 5.000-6.000 copii cu cancer FOTO: Shutterstock

50 de noi paturi, dar şi o „şcoală de spital“ au fost inaugurate astăzi la Institutul Oncologic Bucureşti, astfel încât copiii bolnavi de cancer internaţi aici mai mult timp să-şi poată continua studiile.

În România, în prezent sunt aproximativ 5.000-6.000 de copii cu cancere în evoluţie, în tratament, în remisie, potrivit conf. dr. Monica Dragomir, şefa Secţiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti. Aceste date nu sunt exacte însă şi statisticile precise vor putea fi cunoscute anul viitor, când se vor împlini cinci ani de când a început să funcţioneze Registrul Naţional de Cancer pentru Copii.

„De Ziua Copilului, nu ştiu dacă este un lucru plăcut să vii să vorbeşti despre cancer, dar, din păcate, nici copiii nu sunt scutiţi de suferinţe. Dacă ei suferă, măcar să facem ca suferinţa să treacă mai repede. Modernizările care s-au făcut vor contribui la uşurarea suferinţei, la vindecarea lor, pentru că rata de vindecare la copii este mai mare. Copiii stau uneori perioade mai lungi, sunt scoşi din mediul lor. Am văzut că secţia este prevăzută cu o şcoală de spital, unde copilul internat să-şi poată continua pregătirea pentru şcoală, ceea este un lucru foarte modern“, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, citat de Mediafax.

La Institutul Oncologic Bucureşti au fost inaugurate astăzi mai multe secţii: de oncopediatrie, secţia de zi, blocul operator al secţiei de chirurgie toracică şi au fost prezentate şi noile echipamente performante din laboratorul de energii înalte.

54 de milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii

La investiţiile făcute pentru modernizarea Institutului Oncologic Bucureşti au participat mai multe organizaţii, iar Ministerul Sănătăţii a contribuit cu 54 de milioane de lei, inclusiv în aparatura de radioterapie.

„Institutul Oncologic Bucureşti are două aparate noi de radioterapie şi un altul mai vechi. Din cele două noi, unul este deja funcţional, iar pentru al doilea se aşteaptă aprobarea de la CNCAN. În plus, mai este un spaţiu pentru un al treilea aparat de radioterapie, pentru care se speră să se găsească finanţare“, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat că Ministerul Sănătăţii are şi alte proiecte, pe care le-a discutat inclusiv cu Banca Mondială, pentru dotări în următorii doi-trei ani, care includ şi oncologia.

„Dacă totul merge bine, în foarte scurt timp o să începem cu dotări în oncologie, mai ales pe partea de radioterapie, nu numai pentru Bucureşti, ci şi pe plan naţional“, a mai spus secretarul de stat.

Personalul se specializează la Viena

„Ne-am axat pe modernizarea institutului, dar, în acelaşi timp, am luat în considerare şi resursele umane. În acest sens, am depus un proiect la Agenţia Nucleară de la Viena, în special pentru formarea personalului pentru radioterapie. Din 2012-2013 derulăm acest parteneriat cu Agenţia Nucleară de la Viena, organizând cursuri aici cu lectori din străinătate, nu numai pentru partea teoretică, ci şi practică. Tinerii au fost trimişi câte două-trei luni în străinătate, în centre mari de radioterapie, pentru a învăţa să lucreze cu noile tehnici, moderne. Medicii cu experienţă au fost trimişi câte două-trei săptămâni în vizite ştiinţifice, am organizat cursuri şi vom organiza în continuare şi anul acesta, şi la începutul anului viitor, la care am invitat medici, fizicieni, asistenţi medicali din centrele de radioterapie din ţară, pentru a fi la zi cu ultimele noutăţi“, a precizat prof. dr. Rodica Anghel, managerul Institutului Oncologic Bucureşti.

Tehnici moderne de radioterapie pentru copii

Copiii internaţi la Institutul Oncologic Bucureşti nu trebuie să aştepte pentru radioterapie, aşa cum se întâmplă în cazul adulţilor. „Dacă pentru adulţi mai avem o listă de aşteptare, pentru copii nu există. Folosim şi vom putea folosi tehnici 3D care permit administrarea unor doze mari de iradiere, cu protejarea ţesutului sănătos, astfel încât doza să fie suficient de mare şi să asigure vindecarea la copil, iar pe viitor, când el creşte, să nu aibă sechele majore din cauza radioterapiei“, a explicat Rodica Anghel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite