Mai mulţi bani pentru programul Rabla. Ministerul Mediului: „Vrem mai multe maşini electrice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graţiela Gavrilescu FOTO gov.ro
Graţiela Gavrilescu FOTO gov.ro

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat într-o conferinţă de presă vă vrea mai multe maşini electrice pe străzi. Guvernul a alocat mai mulţi bani pentru programul Rabla, ale cărui fonduri au fost deja epuizate.

În acest an, bugetul alocat pentru programul „Rabla Clasic” a fost de 180 de milioane de lei, în timp ce pentru „Rabla Plus” a alocat 45 de milioane de lei. Şi în 2017, pentru programul Rabla Plus valoarea voucherului acordat a rămas la 6.500 de lei, similar cu cel din 2016 şi 2015. 

În schimb, românii care au achiziţionat o maşină sută la sută electrică au beneficiat de o subvenţie, în cadrul programului Rabla Plus, de 10.000 de euro. 

Pentru a primi aceşti bani, beneficiarii nu au fost obligaţi să dea la schimb o maşină veche. Cei care au optat pentru un autoturism electric-hibrid, au primit un ecotichet cu o valoare de 20.000 de lei.

„De asemenea, cele două programe pot fi cumulate astfel încât o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziţia unui autovehicul 100% electric, electric-hibrid, cât şi de prima de casare acordată prin Rabla Clasic doar în situaţia în care beneficiarul casează şi radiază un autoturism mai vechi de 8 ani”, anunţau oficialii în iunie, când a demarat programul.

Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional prevede introducerea de praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziţia cărora se poate obţine prima de casare, plecând de la 130 g/CO2/km în anul 2017, până la o valoare de maxim 95 g/CO2/km în anul 2019.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite