Maghiarii au făcut un "film cutremurător" despre conflictul cu românii, din martie '90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, astăzi, că a fost finalizat un "film cutremurător" despre conflictul interetnic din martie 1990 de la Târgu Mureş, pelicula urmând sa fie difuzată pe parcursul a trei zile.

Borbely a spus că el se numără printre cei care au suferit din cauza evenimentelor, ca de altfel toţi locuitorii din Târgu Mureş, şi crede că are o responsabilitate morală în sensul de a preveni repetarea unor astfel de evenimente, dar şi uitarea.

"Sigur nu se va mai întâmpla, dar acele evenimente au daunat şi relaţiilor interetnice şi dezvoltării judeţului. Nu trebuie să uitam. Acum doi ani m-am angajat să facem un film despre aceste evenimente. Filmul este gata şi durează 12 ore, e un film cutremurător, care trebuie văzut nu numai de târgumureşeni, dar şi de alţii. Îl vom prezenta în 19 martie la Institutul de Teatru, timp de trei zile", a declarat Borbely.

Vicepreşedintele UDMR a precizat că la sediul fundaţiei pe care o patronează, Bernady Gyorgy, există şi documente, peste 1.500 de pagini scanate, despre confruntarea de atunci dintre români şi maghiari, pe care le poate studia orice istoric sau orice persoană interesată de acele evenimente.

În urma conflictului din martie 1990 de la Târgu Mureş s-au înregistrat şase morţi şi circa trei sute de răniţi, atât români, cât şi maghiari. O biserică ortodoxă a fost incendiată, iar sediile locale ale unor partide politice vandalizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite