Maghiari, vi se pregăteşte ceva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cum spunea bunul pastor Tokes, de ce nu ar câştiga secuii autonomia Ţinutului Secuiesc?

Nici nu a apucat bine Sebastian Lăzăroiu să se bucure de demisie în urma declaraţiilor sale că UDMR e pe cale de dispariţie, că fostul deputat Toro T. Tibor a şi depus cererea de înfiinţare  a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Ce păcat că domnul Lăzăroiu nu mai este consilier la Cotroceni! Ar fi putut să ne spună din poziţie oficială continuarea nemaipomenitei poveşti de înlocuire a UDMR cu PPMT, mult mai palpitantă decât istorioara cu Albă ca Zăpada cu care ne delectase în ultima vreme înainte de culcare.

A fost odată, ca niciodată, UDMR. Uniunea, fată bună şi devreme acasă, stătea la guvernare de ani buni şi nu avea nimeni ce să-i reproşeze. Numai că Jupânul din Deal nu o mai avea la suflet demult, de când sărmana se încurcase într-o tărăşenie legată de o suspendare. Se mai făcea că pastorul Laszlo Tokes, aşa din senin, se alege, har Domnului, europarlamentar, la concurenţă cu lista UDMR, dar cu multe voturi de prin Vaslui, Teleorman şi Călăraşi. Ca să vezi unde stăteau pitiţi autonomiştii maghiari!

În răstimp, norocul îl însoţeşte pe pastor. Din europarlamentar independent şi excentric se pomeneşte vicepreşedinte al Parlamentului European susţinut de grupul PPE, din care şi PDL face parte, şi, bineînţeles, de Viktor Orban de la Budapesta, care nici el nu este un fan al UDMR. Carevasăzică, ce va face noul Partid Popular Maghiar? Păi ce au făcut şi până acum radicalii de tipul lui Tokes şi Toro Tibor. Vor acuza UDMR că e moale, că nu luptă pentru autonomia pe criterii etnice şi vor cere populaţiei maghiare să iasă în stradă pentru că, nu-i aşa, cum spunea bunul pastor, dacă albanezii au obţinut independenţa Kosovo, secuii de ce nu ar câştiga autonomia Ţinutului Secuiesc?

UDMR a rezistat, chiar la ultimele alegeri, în faţa tentativelor de scindare a electoratului maghiar. Dar condiţiile încep să-i fie potrivnice. Guvernarea lui Viktor Orban, puternic angajată în refacerea unităţii naţiunii maghiare, indiferent de ţara în care se găsesc reprezentanţii ei, îşi va face conoscută influenţa din ce în ce mai apăsat în Ardeal. Curentul naţionalist maghiar, xenofob şi extremist, întruchipat de Jobbik şi de Gărzile Maghiare prinde tot mai multă putere. Csibi Barna nu e un accident, pare mai degrabă un exerciţiu de testare a inamicului. 

Bine, şi din partea cealaltă? Din partea cealaltă, te poţi gândi că este uşor să controlezi UDMR dacă îi arăţi că nu mai este singura opţiune a electoratului maghiar. Sau poţi să analizezi posibilitatea ca două partide maghiare să se anihileze reciproc şi să nu intre niciunul în Parlament. Sau poţi ridica un partid radical autonomist pentru a te lupta apoi cu el pentru cauza românilor.

Vom vedea atunci când se va pune problema scăderii pragului electoral la 3%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite