Mafia retrocedărilor: Remus Baciu, prins în flagrant la împărţirea şpăgii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele de la „Restituirea Proprietăţilor“ a cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a urgenta acordarea despăgubirilor pentru un teren confiscat de comunişti. Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Remus Baciu, a fost arestat preventiv, fiind prins în flagrant când lua şpagă 100.000 de euro.

Remus Baciu, care are şi rang de subsecretar de stat, este acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă, după ce în perioada iunie - august 2011, ar fi pretins prin intermediul Cameliei Andruşenco 15% din valoarea despăgubirilor acordate de ANRP pentru persoanele deposedate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Şpaga era solicitată pentru a face demersurile pentru urgentarea soluţionării dosarelor şi remiterea banilor cuveniţi, prin convertirea sumelor în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Mita, în rate

Remus Baciu ar fi cerut aproximativ 1,5 milioane de euro pentru a urgenta despăgubirile pentru un teren din Capitală. Valoarea terenului, în suprafaţă de 8.180 de metri pătraţi, a fost stabilită la aproximativ 10,5 milioane de euro, iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007 se aprobase plata către titulari a despăgubirilor. Baciu a fost prins în flagrant când primea  partea lui din şpaga cerută. Mai exact, la începutul lunii august, Remus Baciu a primit, prin intermediul Cameliei Andruşenco, 100.000 de euro de la una dintre proprietare - Elisabeta Androne, învinuită la rândul său pentru cumpărare de influenţă. La 8 august, Baciu a primit alţi 100.000 de euro de la Valeria Stan.

Totodată, la 24 august, circa 230.000 de euro au ajuns la Baciu şi Andruşenco de la Petra Vişan şi Elena Albu. Culmea mitei, la 26 august 2011, Remus Baciu şi Camelia Andruşenco s-au întâlnit pentru a împărţi ultima rata din „pradă", respectiv cei 230.000 de euro. În acel moment, cei doi au fost prinşi în flagrant, banii fiind marcaţi de anchetatori.

Cap de afiş şi în dosarul „Steriletul"

Remus Baciu mai este implicat într-un scandal de corupţie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Mai exact, în perioada în care Remus Baciu era consilier al ministrului Sănătăţii, la vremea când acest portofoliu era deţinut de Daniela Bartoş (PSD), acesta ar fi fost implicat în achiziţionarea de sterilete la preţuri de cinci ori mai mari decât cele din farmacii şi de 30 de ori mai mari decât cele din import.

Potrivit procurorilor, în perioada 13 decembrie 2002 -31 ianuarie 2003, Remus Baciu şi Daiana Elena Druţă, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către SC Vodimedicor Tg. Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 de lei (223.000 de dolari), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 lei, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 lei, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 lei.

Prejudicii de 178.000 de dolari

Astfel, bugetul ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116, 80 lei (178.000 de dolari). Pentru înlesnirea atribuirii acestui contract, Remus Baciu ar fi primit şpagă 67.000 de lei (în numerar şi prin transfer bancar de la firma Vodimedicor). Pentru a ascunde natura reală a acestei sume, Baciu ar fi determinat-o pe concubina sa, Ileana Deac, avocat în Bucureşti, să întocmească un contract fictiv de asistenţă juridică. În acest dosar, Baciu a fost achitat de Curtea de Apel Bucureşti, însă cauza este pe rol la instanţa supremă şi are termen la 15 septembrie.

Demis

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a anunţat că va pune la dispoziţia DNA toate documentele necesare în vederea bunei desfăşurări a anchetei, iar premierul Emil Boc a decis demiterea demnitarului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite