Mădălina şi Mălina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă din nou, şi din nou, şi din nou... Întrebarea nu e dacă se va mai sinucide cineva, ci când o va face, cine e nefericitul şi de ce şi-a pus capăt zilelor. Suicidul pare să fi devenit o epidemie naţională.

Opinia publică este şocată când aude că un personaj cunoscut recurge la gestul extrem. Şocul este şi mai mare dacă sinucigaşul e tânăr şi are o carieră de succes. Cum să renunţi la viaţă când te numeşti Mălina Olinescu, ai 37 de ani şi ai reprezentat România la Eurovision? Câte dezamăgiri trebuie să fi acumulat pentru a lăsa totul baltă - şi trecut, şi prezent, şi viitor - şi a dispărea în lumea umbrelor? De câtă instabilitate e nevoie pentru o decizie atât de dramatică?

Mălina Olinescu nu era o vedetă zgomotoasă, precum cele care se porcăiesc noaptea pe la televizor. Crescută într-o familie de artişti, a ajuns repede în prim-plan, apoi a devenit un personaj mai degrabă discret. Şi-a văzut de viaţa ei, dar viaţa a trădat-o: dezamăgiri, divorţuri, neîmpliniri. Acum s-a hotărât să-şi ia revanşa, fără să-şi dea seama că se trădează pe ea însăşi. În fond, era viaţa ei, pe care Dumnezeu nu i-a dat-o nici în leasing, nici cu împrumut. Dar acesta este marele abis şi păcatul de căpătâi al sinucigaşilor.

O paralelă între Mădălina Manole şi Mălina Olinescu este inevitabilă. Două fete frumoase, două artiste de succes, două femei neînţelese, două sinucigaşe. Una s-a otrăvit la 42 de ani, alta s-a aruncat în gol la 37 de ani. Fiecare a invocat, în ultimă instanţă, incapacitatea bărbatului de lângă ea de a o înţelege. Dar ea, oare, l-o fi înţeles?

Şi Mădălina, şi Mălina au premeditat gestul final. Gândurile sinucigaşe puseseră stăpânire pe ele. Demonii sfârşitului le paralizaseră raţiunea. Moartea le dădea târcoale chiar şi când păreau mulţumite cu viaţa lor. Erau pierdute, şi doar o lumină miraculoasă, apărută sub forma unei mâini întinse, le-ar mai fi putut salva. Dar mâna aceea a întârziat să apară.

Câtă fragilitate se ascunde în mintea şi în sufletul unor oameni ce par atât de puternici! La fel s-a întâmplat şi cu miliardarul Mihai Erbaşu, care în 2004 a fost găsit zdrobit în piscina uscată a vilei sale de la Snagov. Dacă nu avea piscină, poate că trăia şi azi...

Multe alte cazuri arată că nici banii, nici succesul nu asigură echilibrul interior. Uneori, tocmai banii şi succesul atrag dezastrul.

Când auzi astfel de veşti, te gândeşti dacă nu e mai bine să laşi totul baltă - şi succes, şi carieră, şi bani - şi să te retragi discret la marginea unei păduri, într-o căsuţă cu cerdac de pe malul unui râu... E o utopie? Da' de unde: în nebunia lumii dezlănţuite, e chiar o modă! Milioane de japonezi renunţă la viaţa corporatistă pentru a cultiva un pogon de orez. Or fi nebuni? Nici vorbă: ştiu să-şi salveze sufletul.

Decât să bei otravă sau să te arunci de la etaj, mai bine te întorci la natura care, spre deosebire de oameni, nu te va trăda niciodată.

Grigore Cartianu
redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite