Cod portocaliu de caniculă pentru mai multe judeţe: luni va fi cea mai caldă zi a verii pe întregul continent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni se anunţă a fi cea mai caldă zi a acestei veri, cu maxime termice ce se vor situa în jurul valorii de 39 de grade în majoritatea regiunilor, iar în Banat şi Oltenia acestea ar putea atinge şi chiar depăşi 40 de grade. Mai mult, ziua de mâine se anunţă la fel de caldă pentru majoritatea ţărilor de pe continent. Temperaturile ar putea atinge în Germania şi 40 de grade Celsius, fenomen nemaiîntâmplat de 30 de ani.

UPDATE Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu de caniculă pentru judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, valabilă mâine. Potrivit informării, temperaturile maxime în aceste regiuni vor atinge şi 40 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. 

Totodată, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă valabilă marţi pentru judeţele Olt, Teleorman şi Giurgiu. În aceste regiuni, maximele termice vor atinge 39 - 40 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Mai mult, meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă, valabilă de duminică până marţi, prin care anunţă că temperaturile vor depăşi 37 de grade Celsius în vestul, sudul şi local în centrul ţării. Totodată, specialiştii susţin că în sud-vestul ţării temperaturile se vor situa în jurul valorii de 39 de grade Celsius. Potrivit informării, disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.

În România, se vor înregistra maxime de 35 de grade în Dobrogea şi Moldova, 36 în Maramureş şi 37 de grade Celsius în Transilvania. Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius în Muntenia şi Crişana, iar în Banat şi Oltenia meteorologii spun că acestea vor ajunge şi la 40 de grade.


26 de judeţe se află sub incidenţa codului galben de caniculă FOTO meteromania.ro

cod galben

Ministerul Sănătăţii a cerut aplicarea planului de măsuri pentru zilele caniculare

Ministrul Sănătăţii a cerut, vineri, direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planului de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale  cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse.

Potrivit ministerului, direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale, pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, a farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

harta cod portocaliu foto anm

Cod portocaliu valabil luni pentru mai multe judeţe din sud-vestul ţării FOTO meteoromania.ro

Canicula cuprinde întreaga Europă

Ţara noastră nu este însă singura care se pregăteşte de caniculă. Meteorologii au emis avertizări pentru majoritatea ţărilor de pe Continent, preponderent pentru Europa Centrală şi sudul continentului. Va fi extrem de cald în Germania, dar şi în Italia care, spun specialiştii, va fi cuprinsă de un val de aer cald venit dinspre continentul african. Astfel, sunt anunţate temperaturi între 30 şi 40 de grade Celsius în aproape toată ţările Uniunii Europene.

Mai mult,  meterologii spun că în anumite zone din Germania temperaturile maxime vor atinge şi chiar depăşi 40 de grade Celsius – un record de căldură în ultimii 30 de ani. Şi Marea Britanie se pregăteşte de două săptămâni extrem de călduroase, întrerupte uneori de furtuni puternice.

Cum ne ferim de caniculă

Specialiştii au formulat o serie de recomandări pentru această perioadă, atenţionând românii, dar mai ales bolnavii cronici şi pe cei care suferă de afecţiuni psihice, să evite să iasă afară pe caniculă şi să-şi ia medicamentele. De asemenea, medicii susţin că ar fi bine, pe cât posibil, să se evite plimbarea prelungită prin soare între orele 11 şi 18.

Totodată, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.  


Trei judeţe se vor afla marţi sub incidenţa codului portocaliu de caniculă FOTO meteoromania.ro

harta cod portocaliu foto anm

Tu ce faci de caniculă? Spune-ne cum te răcoreşti!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite