Lungul drum spre şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Ocolna merg la şcoală pe jos sau fac autostopul
Elevii din Ocolna merg la şcoală pe jos sau fac autostopul

Tinerii rromi din satul Ocolna, judeţul Dolj, parcurg în fiecare zi câte 8 kilometri spre şcoală, hotărâţi să facă ceva mai bun cu viaţa lor. La întoarcere, acelaşi chin.

Mai bine de 50 de elevi din satul Ocolna, care învaţă la Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, judeţul Dolj, pot spune că şcoala cu sacrificii se face, căci de două săptămâni de când stă în garaj microbuzul care-i transporta, fac drumul dus-întors între satul lor şi comuna cu liceul cel mai adesea pe jos sau cu maşini şi căruţe de ocazie. Maşina a rămas fără şofer, după ce omului angajat să o conducă i-a fost suspendat permisul.

„La 7.00 trebuie s-o iau din loc"

Dimineţa, ies la drumul mare şi aşteaptă să le apară cineva în cale care să-i ajute să ajungă la timp la ore. „La 7.00 cel târziu trebuie s-o iau din loc, că am ore de la 8.00 şi bine e să nu întârzii. Noroc că profesorii ne înţeleg, ştiu care e situaţia şi nu ne pun absenţe dacă se întâmplă să nu ajungem", a povestit Ionuţ Minoiu, elev în calsa a IX-a la Liceul Teoretic Amărăştii de Jos.

Băiatul spune că lui chiar îi place la şcoală şi că intenţionează să nu se oprească aici, ci să dea mai departe la o facultate. Nu s-a decis încă, pentru că este interesat  în egală măsură şi de română, şi de matematică. Cristian Ungureanu, colegul dintr-a X-a, care îi era la primele ore ale dimineţii coechipier la ocazie, confirmă că „fără carte nu se poate dacă vrem să fim oameni mari". Adolescentul e hotărât să plece în străinătate, să vadă cum stau lucrurile prin lume, şi nu-i trece o clipă prin cap să rămână în Ocolna, satul cu 1.200 de suflete, unde nu ar avea niciun viitor.

Tot în pribegie se vede dus şi Adi Mârzescu, dar nu înainte de a-şi termina şcoala şi de a fi sigur că ştie bine o meserie. „Normal că vreau să ştiu şi eu cum să mă descurc, unde să -mi caut de lucru, să întreb în stânga, în dreapta. Trebuie să ştiu să scriu, să citesc, să fiu pe picioarele mele", a spus băiatul. Însă, dacă va reuşi să se angajeze şi în România va rămâne în ţară, „că tot mai bine e printre ai tăi".

Nu lipsesc, de dragul bursei

Recunosc toţi că se feresc să adune absenţe pentru că nu vor să piardă bursa socială de 180 de lei de care beneficiază, făcând parte din familii cu venituri mici. „Ne sunt buni şi banii aceştia, da' să nu se înţeleagă că doar pentru ei mergem la şcoală", a adăugat Ionuţ.
Pe Samir Costache îl impinge spre şcoală dorinţa de a-şi putea lua carnet de conducere. „Ori ştii să scrii şi să citeşti, ori rămâi pe dinanfară, că nu mai merge să-ţi iei permis ca pe vremuri. Sunt alte timpuri", a zis elevul din clasa a IX-a.

Directorul Liceului Teoretic Amărăştii de Jos spune că înscrişi sunt 80 de elevi, dar frecventează orele în jur de 60, pentru că unii au rămas repetenţi şi mai sunt şi eleve care au devenit între timp mame şi au rămas acasă cu copiii.

„De când e problema cu microbuzul vin cam în jur de 30, dar vin. Pentru ei e destul de greu, deoarece nu există niciun mijloc de transport în comună între Ocolna şi Amărăşti. S-au tot făcut demersuri şi pentru un microbuz mai mare pentru ei, că cel cu care merg de obicei este un Aro vechi, care trebuie să facă mai multe drumuri ca să-i transporte pe toţi", a declarat directorul Lucel Coteanu. Adjuncta liceului, Violeta Modan, întăreşte şi spune că „este interesul şcolii să îi aibă pe elevi la ore, să îi înveţe carte şi să prevină abandonul şcolar".

Vin la şcoală cu ce apucă

Primarul comunei Amărăştii de Jos a precizat că el a apelat la sprijinul a doi localnici care deţin microbuze şi le-a dat motorină ca să se ocupe de elevi până se pune în mişcare microbuzul şcolii. „Nu înţeleg de ce unii dintre elevi vin pe jos dacă le-a pus la dispoziţie aceste maşini. Cred că nu sunt la ora stabilită în punctul de întâlnire. Că-i văd eu dimineaţa când coboară şi la amiază când urcă să plece acasă. Oricum, noi avem elevi care se ţin de treabă, vin la ore, şi de asta am şi decis acum nouă ani să avem transport pentru ei", a afirmat edilul Ion Dinu.

Adriana Minoiu, elevă tot din Ocolna, a confirmat că fac transporturi şi autoturismele de care vorbeşte primarul, dar nu fac atâtea drumuri încât să-i aducă pe toţi. „Dacă le apuci, bine, dacă nu, vii cu ce găseşti, cu maşina, cu căruţa sau pe jos. Mai ales la întoarcere o luăm la pas", a spus liceana.
Acelaşi lucru îl susţine şi Pompilian Stan, liderul Uniunii Rromilor, filiala Amărăştii de Jos, care are fata în aceeaşi situaţie. „M-a sunat alaltăieri şi mi-a zis că e pe la mijlocul drumului, o dor picioarele şi să caut ceva cu care să vin să o iau", a povestit Pompilian Stan.

"Vii cu ce găseşti,cu maşina, cu căruţa sau pe jos. Mai ales la întoarcere o luăm la pas.''
Adriana Minoiu elevă

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite