Lumea patimilor

Se socoteşte că intrarea lui Iisus în Ierusalim e anticipată, în Vechiul Testament, de cartea profetului Zaharia (9, 9-10). Atmosfera generală este de bucurie. A venit Împăratul! Şi odată cu el, o universală promisiune de pace:
Se socoteşte că intrarea lui Iisus în Ierusalim e anticipată, în Vechiul Testament, de cartea profetului Zaharia (9, 9-10). Atmosfera generală este de bucurie. A venit Împăratul! Şi odată cu el, o universală promisiune de pace:
Dar cărțile lui Boia trebuie citite în anecdotica lor exterioară sau au nevoie de altă perspectivă?
# lonlon Popescu Cartile lui Boia trebuiesc citite in nota umoristica , ca si cartea recent lansata de alt titan al gindirii romanesti : Gheorghe Funar .
@Andrei Plesu - Daca tot sunteti preocupat de legatura intre Iisus , patimi , promisiunea de pace , pe de o parte si violente , atentate , arme si "...pacient care, într-un spital bucureştean, înjunghie alţi doi pacienţi şi o infirmieră..." , pe de alta parte , firesc ar fi fost sa cereti si parerea unui preot crestin ortodox ! ( Fiindca v-ati declarat a fi crestin ortodox ! ). Sigur v-ar fi dat ceva idei bune si v-ar mai fi risipit angoasele .... Stiu ca acum nu-i deloc la moda sa spui ceva de bine despre Biserica Ortodoxa si preotii ortodoxi , despre morala ortodoxa , insa n-ar trebui sa uitam ca acestea stau la baza natiunii si culturii noastre si ca n-au promovat vreodata nici niolenta , nici imoralitatea si nici atentatele contra celor de alte credinte sau confesiuni.
Nu stiu daca observi bine nuantele. In general nimeni nu are nimc cu BOR ci cu ierarhii ei care in fiecare zi cad in pacatul trufiei si se ideparteaza de perceptele ortodoxiei crestine.
Dle Radu Mircea, sunteți dvs ambasadorul dlui Pleșu? V-a încredințat el cheia secretă de lectură a lui Boia și a altor titani ca el?
Dar ia să mai lăsăm ,,păcatele,, și să dăm glas Primăverii Iar cucul... Iar cucul în muguri a izbucnit Și-mprăștie-n văi verde dor, Fecioare sărutu-au pornit Să țese mantie-n flori În chiote Feții din soare Cobor din adânc de fântâne: Pornește Logodna cea Mare Buneii în hori-rădăcine... . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Mancam,bem,ticluim viitorul si il amestecam pe Dumnezeu in aceasta zbatere zilnica.Tindem spre El incercand sa-l facem partas la actiunile noastre mai mult sau mai putin penibile raportat la maretia unui Univers pe care inca nu-l intelegem.Dam sens unui Univers lipsit de viata precum un vierme da viata unui mar.Daca Isus s-a urcat pe cruce a facut-o pentru a salva lucrarea unui parinte intangibil.A umanizat ceea ce era de nepatruns,ne-a facut constienti de neputinta noastra.
ai dreptate, nu promoveaza violenta, pe ei ii intereseaza doar banii, sunt mai pragmatici
"Maretia Universului"? M-am saturat de acest loc comun. Universul infinit e NIMIC fata de sufletul unui om. Stiintele fizico-matematice (cu ale lor infinite proaste, nu o spun eu, o spune filozoful Hegel, daca sunteti obtuz fata de parintii Bisericii) v-au extirpat luciditatea spirituala. Fiecare gest al unui om este de o importanta colosala. Este "penibil" numai pentru cel care-si foloseste doar ochiul exterior.
@ IonIon ......... semnificatia cuvantului boia in italiana este gâde, călău.
@ cornel ............. nu judeca, sa nu fii judecat. Scris este.
Cam greu cu rugăciunea când știi că bate un clopot de 25 de tone (cel mai greu din Europa), pe care este gravat chipul patriarhului. Din câte rețin eu IIsus a fost împotriva acestor ”chipuri sculptate”. Nici nu cred că ar fi aprobat inchiziția sau cruciadele, ca să nu mai vorbim despre atrocitățile unor demenți, în numele islamului. Și, dle M Costi, nu cred că ortodoxismul sau oricare altă religie a stat la baza culturii sau a neamului nostru ci poporul, acest popor care a produs mari oameni, o mai face încă. Chiar dacă apar și rebuturi, este adevărat, mai dese acum decât înainte. P.S. Sunt creștin ortodox, cred în Dumnezeu, dar nu cred că BOR-ul este buricul pământului, așa cum nici Bucegii nu sunt. Iar ceea ce afc anumiți prelați poleiți cu aur, în mașini de sute de mii de Eur nu mai are nicio legătură cu IIsus.
"textul nu trebuie citit în litera lui, in anecdotica lui exterioară" Ironia face ca si domnul Plesu sa citeasca de aceasta data tot in anecdotica exterioara, a atentatelor/razboaielor planetare. S-ar fi gandit mai bine despre ce "pace" este vorba in "text"? Nu cumva despre pacea la care trebuie sa ajunga creatura cu Creatorul ei? Fata de care pacea dintre creaturi este secundara - de aceea poate fi si mimata, asa cum o fac adeptii "corectitudinii politice" si ai "multiculturalismului" - nihilistii zilei de azi? Nu despre pacea dintre oameni este vorba in textul biblic, ci despre impacarea omului cu Dumnezeu - despre cunoastere si recunoastere, despre iesire din uitare si pacat, despre revenire. Cat despre "indracire", ce poate fi mai facil decat sa o arati in expresiile ei violente, care socheaza ochiul exterior, usor impresionabil (razboaie, atentate) si sa neglijezi formele ei aparent benigne, aprobate social (lacomie, hedonism, narcisism).
Biserica romana nu a promovat niciodata violenta dar s-a imbogatit cu nerusinare in mod constant. Pararea carui preot sa o ceara? A celor cativa care ajuta sarmanii sau a majoritatii care a intrat in jocul mai marilor Bisericii si nu te duc la groapa fara 2-300 de euro? Ce se poate spune la ora actuala pozitiv despre Biserica Ortodoxa Romana? Cati dintre sarmanii acestei tari beneficiaza de ajutorul acestei biserici extrem de bogate si care tot pe banii statului face MEGAcatedrala? Sigur putem spune lucruri bune despre cativa preoti dar sunt la fel rare cazurile la fel ca cele a unor exemplare de caini care accepta sa creasca pui de pisica.
Dorin Saramet " P.S. Sunt creștin ortodox, cred în Dumnezeu, dar nu cred că BOR-ul este buricul pământului " Eu am o expresie pe care o folosesc des: romani tradatori. Ce parere aveti de aceasta sintagma ?
Tradator al cui? De ce ar BOR-ul buricul pământului? Cu ce suntem noi mai buni decât catolicii, protestanții, budhiștii sau cepegii? Mare brânză; suntem oameni simpli ca și ei, chiar ca și ateii. Păcat că trufia și aroganța nu dor că s-ar vinde milioane de tone de medicamente.
Dorin Saramet "Tradator al cui? De ce ar BOR-ul buricul pământului? Cu ce suntem noi mai buni decât catolicii, protestanții, budhiștii sau cepegii?" Pai si de ce nu v-ati pus intrebarile astea de la inceput? Ati intrat in BOR si apoi ati inceput sa va intrebati ce se intampla?! Cand vorbiti de protestanti, catolici si budisti ca nu e nicio diferenta in mod sigur va ganditi la bani: euro. Ceea ce trebuia sa stiti de la inceput ca BOR nu se poate compara la euro cu restul religiilor.
@Dorin Saramet "Din câte rețin eu IIsus a fost împotriva acestor ”chipuri sculptate” Retii prost. Daca Dumnezeu era impotriva chipului omenesc, nu venea la noi ca si om. Iisus, Dumnezeu Fiul, om in carne si oase, este prima icoana. Asa ca mai domoleste-ti iconoclasmul. Inca o data ateii vor sa spuna ca ei stiu mai bine decat crestinii cum trebuie sa fie un crestin, ba chiar cum ar trebui sa fie Dumnezeu (argumentul lor principal fiind de fapt ca un Dumnezeu "crud-absurd", ca cel biblic, dupa mintea lor, nu poate sa existe).
Ia uite ce sar pe mine ca tigrii. Una dintre principalele probleme ale bisericilor (mai puțin la budhiști) este lipsa de empatie față de aceia care au altă religie. Pot fi creștin ortodox fără să cred că sunt superior unuia neortodox. Mai mult, pot măcar sîă încerc să înțeleg care sunt părțile bune și care cele rele ale religiei mele sau ale altor religii. Și adevărul este că nu prea îmi place ce văd la noi. Cunosc mai mulți preoți extraordinari care fac mult bine și particip des la asemenea acte caritabile dar, din păcate, doar la nivelul de jos vezi așa ceva. La nivelurile superioare vedem mașini scumpe, prelați extraordinar de încrezuți și mult, foarte mult aur. Inclusiv faptul că mă denumiți ”trădător” , ”ateu” sau altfel arată această atitudine rea față de aproapele tău. Am dreptul la o opinie chiar dacă ea nu convine multora și, din păcate pentru voi, nu sunt orb. Faceți o comparație între Daniel și Francisc și stăm de vorbă. Mă refer la prezență, la prestanță și la atitudine.
IonIon Popescu, Lectura unui text inteligent, care are capabilitatea de a stabili diverse conexiuni, este benefica pentru oricine. Dar, dupa opinia mea, relatia stabilita cu un text are, totusi, limitele ei. Cel putin asa inteleg eu o relatie de lectura in care lectura textului respectiv sa ne sugereze diverse asocieri de idei, mai ales in contextul pe care dumneata il propui cititorilor. Tocmai din acest motiv, te intreb: care este legatura care se poate stabili -sau la care te-ai gandit- intre articolul "LUMEA PATIMILOR" al lui ANDREI PLESU si cartile lui LUCIAN BOIA ? Din punctul meu de vedere, IonIon Popescu, este greu sa se stabileasca o asemenea relatie, cel putin aparent, sub rezerva ca dumneata nu vei incerca sa ne faci sa intelegem dedesubturile gandirii care te-au detereminat sa faci aceasta surprinzatoare asociere. Asadar, in ceea ce ma priveste, eu astept o lamurire si, daca raspunsul imi va oferi o explicatie logica, sunt dispus sa accept. Altfel, cu tot regretul, nu pot decat sa imi aduc aminte de o gluma care a rezumat un posibil dialog la acest schimb de cuvinte: -"Buna ziua, babo !" -Multumesc, dumitale, castraveti !".