Luana din Berceni, atletă în topul Lombardiei

La numai 17 ani, ea a reuşit să se impună, ajungând între cele mai bune sportive din nordul Italiei


români în Italia, iar unul dintre ei este Antonia Luana Petre. Are 17 ani şi marşul de performanţă. La vârsta când adolescentele iau cu asalt magazinele de îmbrăcăminte din capitala modei, Milano, Antonia îşi petrece timpul alergând. Italienii sunt gata să o "adopte", iar fata, de opt ani în Peninsulă, aşteaptă documentele care îi vor conferi cetăţenia italiană. Aleargă cam 60 de kilometri pe săptămână, cel puţin 15 km la fiecare antrenament, patru-cinci zile din şapte, la care se adaugă o întrecere serioasă duminica. La ultimele campionate regionale, şi-a îmbunătăţit recordul personal ajungând să alerge 15 km în 28 minute şi 49 secunde.
60 de medalii şi câteva zeci de cupe
Casa în care locuieşte cu părinţii - mama româncă, Mirela şi tatăl italian, Maurizio - în centrul oraşului Milano, e plină de medalii şi cupe câştigate în ultimii ani. Peste 60 de medalii şi alte câteva zeci de cupe, pe care le arată cu mândrie celor ce sunt interesaţi de performanţele sale. "Sunt toate câştigate la întreceri sportive, individual sau cu echipa Lombardiei" spune Antonia, ţinând în braţe căţelul Macchia, obişnuit şi el cu alergările în stil marş, ale stăpânei. "Uneori, când plouă afară şi nu am cu cine să alerg, o iau cu mine pe Macchia (n.r. - în traducere "Pată") şi aleargă şi ea cu mine", povesteşte Antonia. Nu ar fi câştigat nimic din ceea ce are, dacă în urmă cu câţiva ani mama sa, Mirela, nu ar fi decis să plece în Italia. După un an, Mirela Ristea s-a întors acasă, în România, a pregătit bagajele fetei şi amândouă au luat drumul Italiei. Plecată din Berceni, unde a urmat clasele primare, Antonia nu a avut prea mult de studiat la Milano: "Până la liceu, nu am învăţat nimic acasă. Lucruri pe care în România le-am învăţat în clasa a doua, aici le-am învăţat într-a şasea, sau a şaptea" spune Antonia. "M-am integrat uşor. În România mergeam la şcoală de la 7 dimineaţa la 11. Aici merg de la 8,30 la 15,30, avem pauze de masă şi recreaţie. Stăm destul de mult la şcoală. Sistemul de notare, similar celui din România, îi aduce Antoniei alte satisfacţii: are numai note de 9 şi 10 şi este cea mai bună în clasa sa, din care fac parte alte 17 fete şi trei băieţi, în Liceul de Economie "Zappa" din Milano.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: