Locurile din tabere pentru elevi, aproape de epuizare. Vezi unde îţi poţi trimite copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taberele tematice de limbi străine, de aventură sau de ştiinţe sunt preferate atât de părinţi, cât şi de copii. Ele sunt însă mai scumpe decât cele obişnuite. Ultimele locuri disponibile pentru elevii care încă nu s-au hotărât în ce tabără să plece sunt aproape de epuizare. Cele mai căutate sunt taberele de la munte şi de pe litoral.

Odată cu sfârşitul anului şcolar s-a deschis sezonul taberelor. Oferta este variată şi pentru toate buzunarele, chiar dacă numărul taberelor „de stat" scade de la an la an. Cele mai căutate sunt cele de la munte şi de pe litoral, dar şi taberele tematice, în special cele de aventură, sunt foarte apreciate. În majoritatea cazurilor, locurile au fost deja ocupate în proporţie de peste 60% încă din luna mai. Preţurile pornesc de la 50 de lei pe zi, bani în care este inclusă cazarea şi trei mese. Printre cele mai căutate tabere sunt cele de pe Valea Prahovei, din apropierea staţiunilor Buşteni, Sinaia şi Cheia. 

„La vilele Şoimul şi Crişul, din Buşteni, sunt disponibile 108 locuri pe serie, iar la vila din Sinaia sunt 27 de locuri. Organizăm zece serii, dintre care ultima la 6 septembrie", a declarat Sebastian Petrescu, inspector de tabere în cadrul Direcţiei Judeţene de Tineret Prahova. Preţul pentru o noapte de cazare şi pensiune completă este de 67 de lei şi se organizează serii de şapte zile. În acest moment, gradul de ocupare a taberelor este de 90%.

Oferta de vară este generoasă şi în judeţul Braşov, unde se organizează tabere cu specific medieval, de supravieţuire, de echitaţie sau de limbi străine. Tabăra medievală de la Braşov se adresează copiilor cu vârste între 5 şi 16 ani. Preţul pentru şase nopţi şi şapte zile este de 1.400 de lei, sumă care include cazarea, masa, transportul, dar şi costumele de epocă pentru cei mici.

Lecţii de supravieţuire şi de echitaţie

În tabăra de supravieţuire de la Zărneşti, copiii află cum pot să se descurce fără confortul civilizaţiei. Micuţii învaţă să acorde primul ajutor, să se orienteze cu şi fără busolă, cum să facă un foc din lemne ude, ce plante şi fructe sunt comestibile, vor folosi tiroliana şi vor face ascensiuni cu ajutorul corzii, vor pescui şi vor construi zmei. Tabăra costă 1.000 de lei şi e organizată în lunile iulie şi august.

Pentru cei care vor să înveţe să călărească, la Cheile Râşnoavei - Conca Verde se organizează în perioada 14-20 august taberă de echitaţie. Pe lângă cursurile acestea, ei vor învăţa să tragă cu arcul sau să înoate. Sejurul costă 990 de lei pentru şase zile, cu toate serviciile incluse, fiind disponibile 25 de locuri. Părinţii care vor ca cei mici să-şi perfecţioneze cunoştinţele de limbă germană pot opta pentru tabăra de la Vulcan, care se adresează copiilor de 6-12 ani. Sunt disponibile 30 de locuri în perioada 7-13 august, la un preţ de 1.070 lei de lei.

Preţuri mai mici sunt în taberele de la pensiunile din Bran şi Săcele. Aici, un sejur costă între 700 şi 900 de lei şi sunt oferite între 20 şi 40 de locuri pe serie. Se asigură cazare, masă şi cel puţin trei excursii. Totuşi, în ciuda ofertei generoase, părinţii şi profesorii nu prea se înghesuie să-şi înscrie copiii. „Până acum, 40% din locurile disponibile au fost rezervate. Majoritatea celor care au ales să vină la munte sunt din Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa", a declarat Alexandru Savu, directorul Direcţiei Judeţeane pentru Sport şi Tineret Braşov.

„Jurnaliştii" fac ziar şi radio la Muscel

Dintre cele cinci tabere şcolare din judeţul Iaşi, doar una este funcţională. Tabăra de la Muscel, situată în apropiere de Paşcani, este printre cele mai solicitate din ţară. Până la 9 septembrie aici vin 12 serii a câte 100 de elevi, de clasele V-X, pe durata a şase zile. „Tabăra de la Muscel a primit calificativ maxim de cazare şi masă. Printre facilităţi se numără teren de fotbal cu nocturnă, popicărie în aer liber, mese de ping-pong, masă de biliard, televizor cu cablu în fiecare cameră şi internet wireless pe platou", a explicat Daniel Stătescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Iaşi. Pentru şase zile de tabără, părinţii plătesc 372 de lei, preţ care include cazarea şi masa, dar nu şi transportul. Cea mai solicitată serie din ultimii 18 ani este tabăra de jurnalism, care are loc între 3 şi 9 iulie.

„Vin echipe de la TVR, Radio Iaşi şi ziare ieşene. Elevii fac un ministudio TV, sunt iniţiaţi în tainele radio-ului şi crează o pagină de ziar în fiecare zi. Pe lângă jurnalism, avem serii tematice de matematică, literatură, reviste şcolare, proiecte de mediu, engleză şi tabere de odihnă. Până în acest moment", a precizat Stătescu.

Părinţii care îşi trimit copiii în tabără spun totuşi că efortul financiar depus nu este deloc de neglijat. „Nu este deloc ieftin atunci când optezi pentru o tabără mai bună, unde copiii şi învaţă ceva. Este mai degrabă o şcoală de vară, dar destul de scumpă", a spus Mariana Anton, un părinte din Bacău. Femeia îşi va trimite cei doi copii, elevi de gimnaziu, într-o tabără de limba engleză. Cele două bilete costă aproximativ 1.200 de lei, la care se adaugă banii de cheltuială. Anul viitor, Mariana Anton spune că ar vrea să-şi trimită fiii la o şcoală de vară în străinătate. ; Au mai contribuit Claudia Sas, Geta Panaite, Claudia Petraru

"Tabăra de la Muscel a primit calificativ maxim de cazare şi masă. Vom avea elevi toată vara.''
Daniel Stătescu director DJTS Iaşi

"Îmi voi trimite copiii în tabără, dar este un efort financiar destul de mare pentru că am ales o tabără cu ore de limba engleză şi excursii.''
Mariana Anton părinte

600 de locuri în Sibiu

Pentru această vară, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Sibiu mai are 600 locuri libere în cele cinci tabere din Cisnădioara, Râul Sadului, Sălişte, Ocna Sibiului şi Păltiniş. O săptămână în tabără costă 330 de lei, preţ care include cazarea, trei mese pe zi şi acces la toate facilităţile.

Tematici speciale

- Limba germană Vulcan (Braşov), 7-13 august, pentru copii de 6-15 ani. Preţ: 1.070 lei, 7 zile
- Echitaţie Cheile Râşnoavei (Braşov), 14-20 august, pentru copii de 11-17 ani. Preţ: 990 lei, 6 zile
- Ciclism Sâmbăta de Sus (Braşov), pentru juniori (minim 6 ani) sau pentru seniori (11-18 ani). Preţ: 1.050 lei, 7 zile
- Pian şi chitară Vulcan (Braşov), pentru copii de 7-12 ani. Preţ: 1.100 lei, 7 zile
- Supravieţuire Zărneşti - Plaiul Foii (Braşov), 10-16 iulie/7-13 august/21-27 august, pentru copii de 6-18 ani, cazare la corturi. Preţ: 1.000 lei, 7 zile
- Fotografie  şi pictură Cheile Dâmbovicioarei (Argeş), 14-20 august, pentru copiii de 8-15 ani. Preţ: 1.400 de lei, 8 zile
- Limba engleză Valea Budului (Bacău), 19 iunie-20 august, pentru copii de 6-18 ani. Preţ: 546 de lei, 7 zile

Programele din străinătate îmbină lecţiile cu distracţia

- Un loc în tabăra de limba engleză din campusul Universităţii Gloucester, pentru copiii de 12-17 ani, organizată în perioada 10-24 iulie de Mirunette International Education, costă 7.358 de lei. Preţul include cazare, transport, test de evaluare, 15 lecţii de engleză pe săptămână, acreditate de British Council, material didactic, certificat de absolvire, activităţi sportive şi excursii.

- Tabăra de la Oxford Cheltenham (29 iulie-13 august), pentru copii de 12-16 ani, costă 6.931 de lei de persoană, cu pachetul educativ, cazare şi transport incluse. Opţional se asigură lecţii de călărie, dans şi sporturi de aventură.

- Tabăra de limbă italiană de la Roma, pentru elevi de 16 ani, costă 3.536 de lei/două săptămâni în intervalul 4 iulie-26 august.

- Tabăra de cultură şi sport în Barcelona, pentru copii de 14-17 ani (3-16 iulie şi 17-30 iulie), costă 7.975 de lei şi include transport, cazare şi masă, 15 ore de spaniolă săptămânal, sport, vizite la muzee şi workshopuri, excursii pe stadionul Camp Nou şi pe coasta Spaniei.

- Un loc în tabăra de limba germană de la Universitatea Teykio din Berlin costă 5.232 de lei/două săptămâni, până la 21 august. Copiii de 8-15 ani au 15 ore de germană săptămânal, primesc materiale de studiu, certificat de absolvire şi merg în excursii.

- Până la 20 august, două săptămâni în tabăra din campusul Saint Nicolas, lângă Paris, costă 7.595 de lei de euro pentru un copil de 13-16 ani. Tariful include 20 de ore de franceză pe săptămână, test de evaluare, certificat de absolvire, excursie la Disneyland, activităţi sportive şi discotecă.

- Direcţia Judeţeană pentru Tineret Sibiu organizează tabere în Grecia, în Leptokaria, pentru 90 de euro de persoană, transport, cazare şi trei mese pe zi. Aici, gradul de ocupare se apropie de 80%. În total, sunt disponibile 1.000 de locuri.

Fitness pe malul mării

Vara aceasta, tinerii pot opta pentru cele 750 de locuri din taberele de stat din judeţul Constanţa sau pot alege dintre cele 60 de centre private. Un sejur de o săptămână, cu mese incluse, într-o tabără privată costă 525 de lei. La Centrul de Agrement 2 Mai pot fi cazate 200 de persoane. Situată la ieşirea din Mangalia, spre Vama Veche, pe malul mării, tabăra va fi ocupată aproape integral în iulie şi august. Un sejur de şase zile, cu trei mese pe zi, costă 402 lei. Tinerii au la dispoziţie discotecă, animatori şi teren de sport.

Complexul New Paradise din Eforie Sud costă 67 lei pe zi. Tabăra are 448 locuri şi pune la dispoziţie discotecă în aer liber, un parc de distracţii cu tobogane şi leagăne, piste de mini-golf, săli de dans şi un club de dans modern. „Copiii pot lucra la aparate de fitness montate în aer liber şi pot juca handbal, fotbal şi baschet pe un teren de sport cu gazon sintetic", spune Nicu Ghindici, administratorul complexului New Paradise. Tabăra de vară de la Năvodari şi-a deschis porţile la 25 iunie. Complexul are 504 locuri, iar directorul Matei Ştefan se aşteaptă ca gradul de rezervare pe sezon să fie de cel puţin 80%. Tariful pentru o zi este de 64 lei, iar preţul unui sejur de şase zile este de 384 de lei, cu trei mese pe zi.

Concurs de vaporaşe

Situată în cel mai estic punct al României, în Delta Dunării, Tabăra Sulina are 220 de locuri. Aproape toate sunt ocupate pentru acest sezon. „Avem deja contracte pentru 2.200 de copii veniţi din ţară şi de peste hotare. Participăm la programul «Românii de pretutindeni» prin care aducem elevi din diaspora la mare", a spus Aurelian Chiriac, şeful Direcţiei de Tineret Tulcea. Tariful este de 67 de lei pe zi, cu trei mese incluse. La Amara, Ialomiţa, copiii se distrează pe malul lacului Amara. Tabăra „Pavilioane" dispune de 110 locuri şi este cunoscută pentru concursurile naţionale auto şi de navomodelism organizate, de mai bine de 20 de ani, în luna august. Preţul unui sejur de şase zile este de 342 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite